Најновије

КРАЈ БЛОКАДЕ РТС! СЗС ПОНАВЉА: Нећемо на изборе! Нека сада у РЕМ уђу Крстић, Вучићевић...

Лидер Народне странке и председавајући Савеза за Србију (СЗС) Вук Јеремић изјавио је вечерас на крају осмочасовне блокаде Радио телевизије Србије (РТС), да је цела та акција могла да траје свега 15 минута да је руководство Телевизије одлучило да испуни оно што су лидери тог СЗС изнели као захтеве на почетку блокаде.

Присталице СЗС испред РТС (Фото: Јутјуб)

“Цела та акција могла је да траје свега 15 минута да је руководство одлучило да у својим програмима извести о узбуњивачу из Крушика Александру Обрадовићу, Марији Лукић из Бруса или свом колеги Милану Јовановићу из Гроцке којем је запаљена кућа. Нека руководству РТС такво понашање буде на част”, рекао је Јеремић.

Он је оценио да је на неки начин разбијена медијска блокада јавног сервиса Србије, јер су данас тешке воље челници РТС морали да поделе истину са грађанима, а то је да постоје неки људи који протестују и нису задовољни начином на који РТС извештава грађане у протеклих осам година.

Јеремић је рекао да је пре блокаде данас руководство РТС говорило да ће лидери опозиције држати као таоце новинаре на телевизији, а то се показало као неистина.

“Прављене су специјалне емисије у Хиландарској, са људима који су нас представљали као насилнике, као некога ко крши све норме, цивилизацијске норме понашања. То нисмо урадили, нити ћемо чинити у будућности”, поручио је Јеремић.

Он је нагласио да се РТС промовише под слоганом "Ваше право да знате све", а то данас, како је оцењује, не одговара истини.

Он је, коментаришући данашње закључке треће рунде међупарламентарног дијалога, рекао они нису довољни да би Савез за Србију променио "своју чврсту и приципијелну одлуку да бојкотује изборе следеће године".

Јеремић је истовремено напоменуо да су напори европарламентарца "хвале вредни и добромерни".

“Они су показали да имају најбоље намере и жељу да помогну да се у Србији превазиђе ова политичка криза, али ми смо више пута рекли да желимо фер и поштене услове за одржавање избора”, рекао је Јеремић и подсетио да је опозиција пре више од годину дана објавила те своје услове.

Постоје неки услови за одржавање фер и поштених избора, али постији и потреба да то неко заиста независан надзире.

“То не може бити влада Ане Брнабић, то мора бити нека врста прелазне администрације, неко ко ће обезбедити да но што је договорено заиста буде и спроведено у дело, а то мора да траје најмање девет месеци”, поновио је Јеремић ставове СзС.

Ако не траје девет месеци, додао је он, то неће бити довољно да променимо своју одлуку.

Јеремић је нагласио да девет месеци морају да буду нормални услови, "не ово што имамо данас, већ нормални, фер и поштени услови".

“Имамо само извештаје у владиним медијима - попут РТС, Пинка и Информера - да је постигнут историјски споразум и договор, а то не одговара реалности”, нагласио је он.

Јеремић је рекао да прихвата сугестију европског посредника Кнута Флекенштајна да бојкот није добар пут и да треба поново размислити о томе, али да ће наставити да размишљају о томе и да сигурно неће учествовати на изборима на пролеће.

Упитан о новим чланвима Регулаторног тела за електронске медије по систему "три плус два", Јеремић је рекао да би то могао бити Небојша Крстић, Драган Ј. Вучићевић, "или неко од таквих људи".

“Желим им сву срећу у обављању њихових делатности”, закључио је Јеремић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Тања Фајон рекла о изборима у Србији.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА