Најновије

"БЕЖИ БРЕ ЂУБРЕ ЈЕДНО!": Нови скандал директора "Наменске"! Бахати Миловановић пред суђење вређао порoдицу погинулог радника из Лучана!

"Бежи, бре, ђубре једно", само је једна од увреда коју је породици трагично настрадалог младића у фабричкој експлозији упутио Радош Миловановић, директор "Милан Благојевић - Наменске" Лучани.

Милан Миливојевић (Фото: Јутјуб)

Суђење оптуженима за експлозију у фабрици "Милан Благојевић - Наменска" у Лучанима 2017. године, у којој су погинула два радника - младић Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић, настављено је јуче у Основном суду у Ивањици. Тужилаштво је оптужницу подигло против Радоша Миловановића, генералног директора, Владимира Лончаревића, руководиоца погона "Ракетно гориво" у којем се догодила несрећа, и Томе Стојића, руководиоца Сектора безбедности и заштите у тој фабрици.

Ово суђење од почетка прати напетост, али и скандалозни догађаји. На првом рочишту, из фабрике су организовано дошли радници како би дали подршку директору Миловановићу, али се догађај испред ивањичког суда претворио у сраман скуп јер је нападнута породица погинулог младића. На прошлом рочишту, пре око месец дана, окупила се подршка породици. Јуче није било скупова нити контраакција, али се негативно истакао директор фабрике Радош Миловановић. Он је пре суђења испрва упутио псовку сестри и мајци настрадалог Миломира Миливојевића.

- Не желим да понављам псовку, имамо је на снимку. Пре суђења је директор мене и мајку опсовао и увредио најгором и најпримитивнијом псовком. После суђења је оцу рекао да је ђубре - каже сестра погинулог младића Мирјана.

Након суђења, директор Радош Миловановић, иначе пензионер већ 15 година, кренуо је ка излазу из суда. Сестра се упутила за њим и питала о разлогу псовки наводећи шта јој је речено.

- Зашто сте рекли "ј... вам мајку"? - пита она, а на то се убацује и отац који помиње свог мртвог сина.

Директор одговара да их уопште не примећује.

Отац је наставио да му поставља питања, али се директор није освртао и корачајући ка колима добацио:

- Бежи, бре, ђубре једно - потом и додао коментаришући оца "луд човек".

Пре уласка у аутомобил, директор добија инструкцију своје сараднице, портпаролке фабрике Милке Божић Јовановић:

- Насмејте се и седите у кола - рекла му је она.

Иако није био најављен никакав скуп подршке породици, директор Радош Миловановић, у фотељи "Наменске" већ 37 година, дошао је са обезбеђењем. У пратњи су били Владан Димитријевић, шеф обезбеђења фабрике, Владимир Гавриловић и Иван Ђокић. Сви су били у цивилу. На суђење, осим адвоката и обезбеђења, дошли су портпаролка "Наменске" али и синдикалци - председник Синдиката Зоран Бабић, представник Синдиката ракетних горива (где је била експлозија) Драгић Шуљагић и представник правне службе фабрике.

Одбрану је јуче износио Владимир Лончаревић, руководилац погона "Ракетно гориво". Он је нагласио да се са технолошким барутним остацима мора пажљиво руковати јер су осетљиви на ударе. Према његовим речима, узрок паљења није нитроглицерин који је био издвојен на зидовима, већ удар који је настао у току претовара бурића на вучно возило.

На питање тужиоца да ли постоје прописи за утовар и истовар бурића, Лончаревић није имао одговор. Рекао је само да постоје прописи о транспорту опасне материје. Навео је да је постојала наредба о начину транспорта.

- Није било експлозије, већ је дошло до пожара. Нису испоштовани прописи о ношењу заштитне опреме и претовар бурића - казао је Лончаревић.

Он је додао да радници који раде на претовару знају да се буре преко колена утоварује на вучно возило. И да мора да се спусти пажљиво. Радници су били упознати колико је барут опасна материја и сваки радник на свом радном месту има пропис. Уколико се не испоштује наредба директора, одговоран је пословођа.

Међутим, адвокат породице Владимир Тодорић на то је рекао "да су прописи који су владали, по речима оптуженог, били застарели".

- Оптужени је рекао да су прописи били превазиђени и глупи и да се због тога нису поштовали. А да су кривци за то што се десило два метра испод земље - рекао је Тодорић.

Не разуме оптужницу

Директор "Наменске" Радош Миловановић је на претходном претресу изнео своју одбрану. Тада је рекао да не разуме оптужницу и да није одговоран за незгоду у којој су погинула двојица радника јер испод њега постоји читав низ људи у ланцу. У наставку суђења, 7. фебруара, своју одбрану ће изнети трећеоптужени Тома Стојић.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је уредник Крика (Мреже за истраживање криминала и корупције) депортован из Абу Дабија?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА