Најновије

ПЛАНЕТИ СЕ ЛОШЕ ПИШЕ: Трамп ће највероватније победити на изборима, а то би могао да буде крај света!

У току је америчка кампања за председничке изборе, а све је вероватније да ће Доналд Трамп бити реизабран, упркос нарушеном имиџу због ''лова на вештице'' (како је Ненси Пелоси, председница Представничког дома назвала процес опозива). Трампово предвиђање победе за 2020. годину се базира на економији, а не на опозиву.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Пореске реформе смањиле су ефективне порезне стопе за просечне Американце и повећале ефективне порезне стопе за богате. Ван правила које је спроводио бивши амерички председник Барак Обама, председник Доналд Трамп ослободио је америчко пословање, повећао је амерички БДП иако су због тога патиле економије Европе и Кине.

Нафтна независност САД наштетила је Русији, Саудијској Арабији и Ирану. Производња нафте је у САД порасла за 77 посто од 2008. године према ЕИА, организацији која прати стање на тржишту енергије. Истовремено, цене нафте никад нису биле ниже.

Трамп задржава доминацију у међународним односима. Он је победио у преговорима који се тичу НАТО-а, НАФТА-е, ЕУ, Канаде и Мексика. Сада се приближава успешном решавању трговинског рата с Кином, а тренутно прекида ватру у Авганистану и повлачи своје трупе, пише "Еурацтив".

Заправо, одржао је предизборна обећања, иако је на том путу морао да згази одређена права. Сада му преостаје да победи са слоганима попут: ''Желите ли да наставите да Америка буде сјајна'' (''Маке Америца греат агаин'') или ''Да ли је у САД сада боље него пре четири године?''. Исто питање је Роналд Реаган поставио током кампање 1980. године, али је добио негативан одговор. Трампу ће већина рећи: ''Да, боље нам је!''

Тренутни опозив који је требало да измести политичку снагу на Демократе не може да наштети јакој естаблираности председника Доналда Трампа, јер се ни бирачи неће окренути против њега. Људи не воле Трампа, али они гласају према стању у свом новчанику. Економија расте 4-6 посто годишње, а незапосленост је пала испод 4 посто. Таква кретања у подршци Трампу показују анкете јавног мијења.

Опозив је била грешка, али републиканци знају да није прекасно да је и поправе. Демократе ће и даље покушавати да демонизирају Трампа, посебно на основу његове мигрантске политике. Али демократе и зависе од гласова афроамеричке и латиноамеричке популације у САД.

Трамп само доказује светски тренд – национализам побеђује глобализам и шири се на остатак света. Већ сведочимо примеру из суседства Европске уније, Брегзиту. Национализам је тај који отвара енормни простор нових светских сукоба, а поновни одабир Трампа прети светској безбедности. САД ће користити своју економску снагу као оружје против непријатеља, попут Северне Кореје и Ирана.

Институције које су обележиле послератно раздобље и задржавале глобални поредак све су слабије.

САД троши четири одсто свог БДП-а на одбрану, а Немачка један. НАТО савез ''доживљава своју мождану смрт'', као што каже француски председник Емануел Макрон, посебно јер већина његових чланова није предана војним ресурсима које Трамп од њих тражи. То се показало на недавном рођенданском самиту у Лондону. САД су у неколико наврата ретиле изласком из Трансатлантског споразума.

Режим слободне трговине израђен у оквиру Светске трговинске организације (VТО) уступиће место трговини која подржава економске тежње САД. У супротном, Трамп већ прети да ће изаћи из VТО-а. Најопаснија верзија Трампове трговинске политике, она у којој гради зидове и наплаћује високе царине, могла би у потпуности да разори глобални систем трговинских веза. Када би се САД повукле из тих организација, Трамп би само добио већу и самосталну моћ одлучивања на пољу светске доминације. Укратко, радио би оно што хоће.

Ненси Пелоси је недавно изјавила да ће у случају поновног одабира Трампа ''цивилизација какву познајемо биће у опасности, као и наша планета''.

Прочитајте ОВДЕ шта је владика Јоаникије поручио народу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА