Најновије

ТРАМП: Одвратни коментари Макрона, НАТО никоме није потребнији него Француској!

Амерички председник Доналд Трамп оценио је данас да су коментари француског председника Емануела Макрона о "можданој смрти" НАТО "веома увредљиви" за осталих 28 чланица Алијансе.

Доналд Трамп (Фото: Сајт председника Америке)

"Никоме НАТО није више потребан него Француској", рекао је Трамп, додајући да је Макронова изјава о Алијанси "веома одвратна", преноси АП.

Макрон је у недавном интервјуу за "Економист" рекао да је Алијанса у стању "мождане смрти" и апеловао на Европу да креира своју сопствену безбедносну структуру.

Трамп би требало да се касније данас састане с Макроном, на маргинама НАТО самита.

Амерички председник је данас упозорио и да ће ствари постати веома тешке са ЕУ, уколико не побољша свој однос према трговини и НАТО, додаје Ројтерс.

"Европска унија се, по питању трговине, односи веома, веома непоштено према САД", рекао је Трамп на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Лондону.

САД имају најмање користи од НАТО

Амерички председник је данас оценио да Сједињене Америчке Државе (САД) имају најмање користи од алијансе, која је, према његовим речима, највише потребна Француској.

Трамп је рекао да САД издвајају за одбрану четири одсто бруто домаћег производа (БДП), а Немачка нешто више од један одсто и констатовао да "то није фер".

Чланице НАТО су се сложиле да до 2024. године свака од њих издваја за одбрану два одсто БДП.

Уз оцену да је НАТО "врло богат систем", Трамп је изјавио да је два одсто мала бројка и да би улагање у одбрану требало да износи четири одсто.

Трамп је рекао да Русија жели постизање споразума о контроли наоружања.

Ми желимо исто. Било би добро да се то оствари, изјавио је Трамп, уз констатацију да је НАТО увек водио дијалог са Москвом.

Поводом критика на рачун Турске због куповине руског ракетног система С-400, Трамп је рекао да има добре односе са Анкаром и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Турска је веома добра чланица алијансе. Купили су руске ракете, јер су претходно покушали да набаве америчке пројектиле "Патриот", али је тадашњи председник САД Барак Обама одбио да их прода, изјавио је Трамп.

Он је навео да Турска жели да уложи милијарде долара у куповину нових америчких борбених авиона Ф-35.

Говорећи о обележавању 70 година НАТО у Лондону, Трамп је рекао да је седам деценија дуг период.

Свет се мења, али се и алијанса мења. Драго ми је што је НАТО постао веома флексибилан, изјавио је Трамп.

Прочитајте ОВДЕ  шта је обавезно у Русији.

Извор: Танјуг/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА