Најновије

ПРОБЛЕМ ЗВАНИ УКРАЈИНА: Зеленски се у Паризу састаје са Путином, Макроном и Меркел! Ово ће бити главне теме разговора!

Том састанку, поред председника Украјине и Русије, Володимира Зеленског и Владимира Путина, присуствоваће немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Володимир Зеленски (Фото: president.gov.ua)

Украјински председник суочен је с великим тестом на самиту са Путином у Паризу, када ће спровести предизборно обећање да ће преговарати о прекиду рата на југоистоку Украјине, упркос гласном противљењу код куће, наводи Гардијан.

Зеленски и његов руски колега састаће се данас у Јелисејској палати, заједно са европским лидерима, на њиховим првим разговорима лицем у лице од када је украјински председник, бивши комичар, у мају ступио на дужност.

Састанак, на којем ће посредовати челници Француске и Немачке, има за циљ да оживи напоре за решавање петогодишњег сукоба Кијева са проруским снагама, које од 2014. године држе делове територије југоисточне Украјине. У конфликту је живот изгубило више од 13.000 људи, многи су расељени.

Шефови двеју земаља се нису састали од 2016. године, када је са Путином разговарао тадашњи председник Украјине Петро Порошенко.

Зеленски, који је у априлу однео убедљиву победу на изборима, обећао је Украјинцима да неће подилазити Путину када се њих двојица сретну, али поновио је да су директни преговори са Москвом једини начин да се рат оконча.

У средишту разговора су детаљи Минског споразума, мировног плана са 13 тачака из 2015. године, који предвидја повратак границе с Русијом под украјинску контролу, одржавање избора у сепаратистичким регионима и разоружавање и евакуацију руских снага на југоистоку Украјине.

Према споразуму из Минска, Украјина може да поврати контролу над својом границом с Русијом тек након што се у сепаратистичким регионима одрже локални избори и региони добију аутономни статус. Али Зеленски каже да Украјина мора добити контролу над својом границом пре одржавања локалних избора, наводи АП.

Кључни саветник Зеленског, Андриј Јермак, покушао је да смањи забринутост око разговора, рекавши да Украјина неће пристати на "федеративну Украјину".

Аналитичари и политичари умањили су очекивања да би разговори могли довести до помака у решавању сукоба, рекавши да је највише чему се може надати деескалација тензија, преноси Гардијан.

Русија верује да је време на њеној страни и да може издржати било какав медјународни притисак на Путина да учини уступке, додаје лист.

"Минск се не може спровести", написао је недавно Дмитри Тренин, директор московског центра Карнеги, констатујући противљење унутар Украјине. "Највише што се може постићи је - не у Паризу, већ на крају - трајније примирје, потпуна размена заробљеника и олакшавање хуманитарних/економских контаката преко линије фронта у Донбасу", сматра Тренин.

Према његовим речима, чини се да оно што Путин може да извуче из овог састанка јесте закључак Европљана да је вољан да се са Зеленским договори око практичних питања, попут новог споразума о транспорту гаса.

8 тачака због којих НАТО посматра Кину као могућу претњу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА