Најновије

ДОДИК: Српска није Караџићев пројекат

Бакир Изетбеговић мора да уважава Србе и Републику Српску уколико жели да Срби уважавају њега и његов народ, поручује Милорад Додик. Каже да без Републике Српске нема БиХ, док Српске има без БиХ.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска израз слободе и воље српског народа и да сви, па и лидер СДА Бакир Изетбеговић, мора да уважава српски народ и Републику Српску.

"Република Српска није Караџићев пројекат, како то он (Изетбеговић) каже, него израз слободе и воље српског народа овде", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву, преноси Срна.

Истакао је да многи нису знали за (првог председника РС Радована) Караџића, нити су припадали његовој политичкој партији (СДС), али су стали на чело одбране српског народа широм Републике Српске.

"Зато је злонамерно и цинично на тај начин звати Републику Српску било чијим пројектом", рекао је Додик и додао да Изетбеговић мора да уважава Србе и Републику Српску уколико жели да Срби уважавају њега и његов народ.

Како је рекао, без Републике Српске нема БиХ, док Српске има без БиХ.

Рекао је и да без обзира на то шта говорили бошњачки политичари и високи представници, Република Српска постоји као политичка и територијална структура иза које су воља народа и демократски изабрана власт.

Према његовим речима, нема ниједног места на нивоу БиХ, да то није ни Уставни суд, који би се бавио иницијативом СДА за промену назива Републике Српске.

"То је наша ствар. Не могу они да утичу на то", рекао је Додик и додао да су многи аргументи на страни Републике Српске ако се жели на тај начин расправљати.

"Изетбеговић покушава да задржи Савез за промене на власти" 

Додик је рекао да Изетбеговић покушава да се на нивоу БиХ у власти задржи Савез за промене како би се провукла још нека питања која су важна за Бошњаке и као један од примера навео да су од избора у институцијама БиХ СДА, СДС и ПДП запослили више од 400 људи за које нова власт треба да преузме одговорност.

"Ово што је рекао Изетбеговић најмање доприноси стабилизацији БиХ и лекције типа 'ми смо ти који говоримо шта треба' не могу проћи", рекао је Додик.

Додик сматра да би било паметно да се одмах после избора показала способност да се формира власт, што је Република Српска и учинила, али бошњачки политички лидери нису спремни да прихвате хрватску и српску националну и народну репрезентацију, јер желе да нека питања издигну на ниво који не заслужују.

"Сада говоре о томе како пре формирања власти треба усвојити акциони план за чланство у НАТО. Ево ја ћу поново рећи, а рекао сам и данас на свим састанцима, да МАП, што се нас тиче, није на дневном реду и неће бити усвојен", истакао је Додик и истакао да је то рекао и новом америчком амбасадору Ерику Нелсону, који је изјавио да је његова улога да ојача пут БиХ ка ЕУ и НАТО.

"Ја сам му јасно, пред свим новинарима, одговорио да европски пут није споран, а НАТО јесте јер нема консензуса", рекао је Додик и поручио да представници Републике Српске неће бити "сломљени" у том погледу.

Како је амбасадор Скот полудео због српског односа према Венецуели, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик разваљује Бакира у баскету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА