Најновије

ТАЧИ ЛУПЕТА О ПРОМЕНИ ГРАНИЦА, ХАРАДИНАЈА ЧЕКА МЕТЛА... Овај човек зна шта нам спремају Рикер и Вашингтон!

И поред тога што се чини да се између Београда и Приштине ништа не дешава, мислим да ћемо брзо, у месец дана, имати значајно интензивирање процеса, да ће бити извршен додатни притисак на Приштину како би привремено суспендовала таксе.

Драган Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Наредне седмице су пресудне за одлуку Приштине о таксама, рекао је данас директор Центра за спољну политику и професор на ФПН Драган Ђукановић и додао да Београд, у овом тренутку, треба да учврсти своју позицију и прецизира шта је оно што очекује да буде мера компромиса.

Ђукановић је рекао да очекује да ће у наредних месец дана доћи до значајног интензивирања процеса нормализације односа између Београда и Приштине.

- И поред тога што се чини да се између Београда и Приштине ништа не дешава, мислим да ћемо брзо, у месец дана, имати значајно интензивирање процеса, да ће бити извршен додатни притисак на Приштину како би привремено суспендовала таксе и отворила могућност да се настави дијалог - рекао је Ђукановић гостујући на РТС.

Коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да ће поднети оставку или расписати референдум ако косовска скупштина не одобри споразум са Београдом према коме би Косову припале три општине централне Србије - Бујановац, Прешево и Медвеђа, Ђукановић каже да се олако дају обећања, али да је тешšко очекивати и замислити сценарио о коме Тачи говори.

- Тачи, међутим, показује дозу спремности да настави дијалог с Београдом под притиском САД. Харадинај има другачију позицију и у неким круговима у САД које га подржавају - рекао је Ђукановић.

Директор Центра за спољну политику не очекује нове изборе на Косову, те веће шансе даје прекомпоновању унутар скупштине и избор новог премијера.

- Не верујем да ће добити подршку Сједињених Држава за изборни процес, јер би се тиме са нормализацијом додатно одуговлачило - појаснио је он.

Поводом именовања Филипа Рикера на функцију шефа Бироа за европске и евроазијске послове, Ђукановић је рекао да он јако добро познаје односе Београда и Приштине.

- За њега се сматра да је ефикасан када преузме дужност и да завршава посао. Одлазак Мичела и долазак Рикера је значајан сигнал када је у питању нормализација односа Београда и Приштине - закључио је Ђукановић.

Тачи "припаја" и три општине с југа Србије. Прочитајте ОВДЕ још детаља.

Извор: Espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ђукановић: Додикове изјаве могу да отежају позицију Београда.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА