Најновије

ЗАХАРОВА УЗ СРБИЈУ: Космет да остане у центру пажње Савета безбедности

Ситуација у вези са самопроглашеним Косовом треба редовно да буде у центру пажње Савета безбедности УН, оценила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Коментаришући изјаву премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја о прекиду комуникације са Унмиком, Захарова је на конференцији за новинаре рекла да Приштина наставља политику провокација, чији је циљ подривање стабилности и безбедности на Балкану, пренео је "Спутњик".

"Увођење сто одсто царине у новембру прошле године на робу из централног дела Србије и БиХ озбиљно је отежало снабдевање косовских Срба. Ове мере су очигледно усмерене на наставак политике антисрпског етничког чишћења и, наравно, протеривања српског становништва", оценила је Захарова.

Она је подсетила да је Харадинај јуче изјавио да унапред одбија да комуницира са Унмиком, јер та мисија, како је рекао, необјективно оцењује ситуацију на Косову и Метохији.

Захарова је скренула пажњу на чињеницу да је ЕУ, која има мандат УН да посредује у дијалогу Београда и Приштине, изгубила способност да утиче на ситуацију.

Она је оценила да Београд има одговорну и уравнотежену позицију, те да наглашава спремност да се врати у дијалог када Харадинај повуче своје неприхватљиве одлуке.

"Жекела бих да нагласим да Србија још није предузела реципрочне мере", истакла је Захарова.

Косово је 21. новембра увело 100 одсто царине на робу из централне Србије и БиХ, а ова одлука Приштине изазвала је протесте српског становништва на северу покрајине.

Касније је влада самопроглашеног Косова одлучила да продужи стоодстотне таксе на сву робу из централне Србије, укључујући и производе страних компанија који се производе у Србији.

А шта Немачка мисли  тазграничењу на КиМ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Захарова о разграничењу Срба и Албанаца

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА