Најновије

РУСКИ С-400 ИЛИ АМЕРИЧКИ ТХААД? Ево који је ефикаснији (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе распоредиле су први пут високо развијени ракетни одбрамбени систем "ТХААД" у Израелу. Батерија "ТХААД" у понедељак је допремљена из САД и Европе у ваздухопловну базу на југу Израела, а та батерија инсталирана је само неколико пута на другим местима у свету. Постављање система, који обара ракете дугог и средњег домета, тест је способности САД да размести тако моћно и комплексно оружје.

С 400 (Фото: mil.ru)

Са друге стране, Вашингтон ових дана повећава притисак на Анкару поводом њене одлуке да купи руски ракетни систем С-400 те упозорава да та куповина представља претњу америчким авионе, посебно за Ф-35.

Ово је заправо и једна од кључних разлика између С-400, и америчког система "ТХААД"

Наиме, "ТХААД"  је специјално дизајниран за пресретање пројектила дугог домета (ИРБМ или ИЦБМ) или пре или током ране фазе њиховог поновног уласка, што значи да би њихови радарски системи и контроле система требало да буду у стању да детектују мете са велике удаљености. Ово је условило да ова батерија буде физички огромна.

Такође, са таквим специфичним циљем, постоје и друге ракете и борбени авиони који су ангажовани да обезбеде противавионску ватру, па нема потребе да "ТХААД" брине о опасности из ваздуха. Према томе, она не може пресрести ништа осим балистичких ракета и ослања се искључиво на пријатељске јединице за заштиту.

- "ТХААД"  је најнапреднији интегрисани ваздушни и ракетни систем одбране у свету и показује да су снаге САД агилне и да могу одговорити брзо и непредвидиво на било коју претњу, било где и у било које време - навела је Америчка европска команда.

Руски ракетни систем С-400 је потпуно друга ствар. Његова способност да открије и уништи долазеће балистичке ракете је знатно слабија од "ТХААД-а". Међутим, он може ефикасно да циља долазне авионе или друге циљеве, док преноси циљне информације на друге јединице (као што је С-300).

Његов максимални домет од 400 километара омогућава му да нападне пре него што долазни авиони уђу у опсег оружја. Очигледно, "ТХААД"  није способан за то.

"ТХААД" је АБМ систем који је дизајниран да обара балистичке ракете кратког, средњег и великог домета.

С-400 је  систем дизајниран да сруши борбене авионе, крстареће ракете и балистичке ракете кратког домета.

Како "ТХААД" систем ради?

Систем детектује мету унутар 4.700 км и неутралише је на 200 км. Једнако је ефикасан против свих типова бојевих глава, укључујући и оружја за масовно уништење (нуклеарно, хемијско или билошко). Ватрена моћ од 72 пресретања по батерији, органски радар и развијен систем контроле ватре само су неке од његових предности.

Он мету убија кинетичком енергијом, чиме се минимализује ризик од експлозије бојеве главе у мети током пресретања.

Компоненте: 6 покретних ракетних бацача, 2 покретна контролна центра и 1 радар (са опсегом од 4.700 км).

"ТХААД"  и МИМ-104 Патриот раде заједно и употпуњују један другог.

Цена једног система са осам ракета је 800 милиона долара. Ракета лети брзином од 2,8 километра у секунди, што је више него двоструко спорије од балистичких ракета, тако да систем мора да погоди ракету пре него што прелети лансер, јер после тога не може да је стигне.

Како ради С-400 систем?

Радари детектују претње унутар 600 км и користе четири различите врсте ракета како би неутралисали циљ (распон циљања 400 км).

Компоненте:

- 55К6Е (командни и контролни центар)

- 91Н6Е (радар за претрагу са 600 км опсегом)

- 92Н6Е (мултифункционални радар са 400 км опсегом)

- 5П85ТЕ2 (пројектил) 8 јединица у једном батаљону

- 96Л6Е и 40В6МР су опционе компоненте.

С-400 користи четири врсте ракета:

9М96Е - кратког домета (40 км)

9М96Е2 - средњег домета (120 км)

48Н6 - дугог домета (250 км)

40Н6 - веома дугог домета (400 км).

Ракетни систем С-400 Триујумф и Панцир (ЦИВС) могу да се интегришу у двослојни систем одбране. Такође се овај систем може интегрисати са другим одбрамбеним системима као што је С-300.

Цена овог система такође зависи од броја ракета, па се креће од две милијарде долара па навише.

С-400 је развијен од стране Русије и то је најнапреднији систем одбране у свету. Може да циља 36 мета у једном тренутку. С-400 може да уништи авионе, ракете, дронове...

Према речима неких експерата, С-400 је способан да уништи Ф-35 борбене летелице које су један од најнапреднијих и најмоћнијих борбених авиона у свету, тако да је веома опасан.

"ТХААД"  је такође ракетни одбрамбени систем, развијен од стране САД. Разлика је у томе што не може да уништи авионе, већ само ракете.

Који је разлог због којег ће Русија себи припојити Арктик прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА