Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ко хоће војнике САД мора то и да плати, каже Трамп, јер то кошта!

Председник САД Доналд Трамп хоће да НАТО-партнери повећају своје војне издатке. А нови план његове владе би требало да помогне: савезници би требало сами да сносе трошкове за војнике САД у својим земљама.

Трамп у Ираку (Фото: Јутјуб)

Војници САД у иностранству не раде само на спровођењу интереса своје земље, већ и на заштити савезника – пре свега партнера у НАТО. Савезници су деценијама могли да се ослоне на ту подршку, а она је са ступањем Доналда Трампа на функцију председника доведена у питање.

Војска САД као привилегија

Трамп је поставио услов да савезници издвоје више новца за своју одбрану. Нови план Беле куће показује колико он озбиљно мисли. Агенција Блумберг преноси да се разговара о принципу „Трошкови плус 50“: земље у којима су стационирани војници САД требало би да преузму комплетне трошкове за то – и да на ту суму додају још 50 одсто – тако рећи за привилегију што ти војници код њих бораве.

Блумберг даље пише да је тај концепт тренутно само опција о којој се интерно разговара у вођству САД, али да о томе још није донета никаква одлука. Осим тога, тај предлог је изазвао жестоке реакције у Пентагону.

Бен Хоџис је бивши командант војске САД у Европи који је 2017. више није на тој функцији, али је остао да живи у Немачкој. Он је искусан познавалац одбрамбене политике САД и за Дојче Веле каже: „Када сам први пут чуо за овај план, био сам запањен. То не може бити озбиљна политичка идеја“.

Опит у Јужној Кореји

Трамп, међутим, мисли озбиљно, што показују најновији преговори са Јужном Корејом. Након Јапана и Немачке, та азијска земља је на трећем месту по броју стационираних војника САД. Трамп је од Јужне Кореје затражио више новца са стационирање војника. Кажу да је рекао: „Хоћемо комплетне трошкове плус 50 одсто“. На крају је Јужна Кореја пристала да плати осам одсто више него сада: 924 милиона уместо 830 милиона долара.

„Армија САД је стационирана у Јужној Кореји да брани земљу“, објашњава Бен Хоџис. Тамо се још унеколико може разумети то што Трамп тражи више новца. „Али трупе које су стациониране у Немачкој, Италији Грчкој или Великој Британији, служе заједничкој безбедности свих.“

Немачка – важна локација војске САД

Немачка је за САД најважнија локациа у Европи. Крајем 2018, у Немачкој је било активно бише од 35.000 војника САД. Више и има само у Јапану У Штутгарту се налазе централе војске САД за Европу и Африку Ваздухопловна централа за Европу се налази у Рамштајну у савезној покрајини Порајњу-Палатинату. У Немачкој је стационирана и морнаричка пешадија и само морнарица нема сталну базу у Немачкој.

Регионални медицински центар у Ландштулу је највећа пољска војна болница армије САД ван САД. Тамо се лекари старају о војницима који су, на пример, рањени у Ираку. А САД управо у близини Рамштајна граде нову болницу – која кошта око милијарду долара.

„Трупе САД у земљи доносе врло мале предности Немачкој, али велике предности САД“, каже Томас Хичлер, политичар СПД у Одбору Бундестага за одбрану. Зато он сматра да би било непримерено да се трошкови пребаце на Немачку. Са тим се слаже Бен Хоџис: „Од тога ми имамо корист. Само тако можемо у Африци, на Блиском истоку и у Европи да радимо оно што морамо да радимо“.

Незамисливе суме

Хичлер у плану види познату агресивну реторику председника САД чији је циљ да издејствује најбоље дилове за САД – у складу са слоганом „Америца фирст“. То није први пут да Трамп тражи новац од савезника. „Имућне земље које штитимо су све под присмотром“, рекао је Трамп у једном говору пред Пентагоном: „Не можемо бити дежурна будала за све“.

Председник САД је више пута оштро напао пре свега Немачку јер њени издаци за војску не износе, као што је договорно са НАТО, до два одсто бруто друштвеног производа. Хоџис се слаже да би Немачка морала да учини више, али: „Морамо наћи путеве да сарађујемо са тим земљама а не само да их стално критикујемо“.

Када се сабере сав новац који Немачка троши на безбедност у свету – дакле, не само за одбрану него и за дипломатију – онда смо се приближили суми од два процента, објашњава Томас Хичлер.

Према рачуници труста мозгова „Ренд корпорејшн“, Немачка за војску САД у својој земљи плаћа око милијарду долара годишње, што је око 28 одсто трошкова. Ако би се увело правило „Трошкови плус 50“, онда би трошкови и то само за стационирање војника САД били пет до шест пута већи и износили би око 4,6 милијарди евра.

Попуст за добро понашање

У чланку Блумберга се пише и о још једном предлогу из Вашингтона који је на мети критика: земље које воде политику у складу са политиком САД могле би да плаћају мање. То за Томаса Хичлера значи да је угрожена међународна сарадња: „Тако не функционише међународна организација безбедности“.

На крају би све могло да се заврши сасвим друкчије, каже Хичлер: могле би да се развију принципијелне дебате о стационирању војника САД: „Могу да замислим да ће бити протеста о одбијања у народу“, рекао је Хичлер. А то би се уклопило у актуелно критичко држање Немаца према влади САД.

Зато је и влада САД тренутно уздржана са изјавама о својим намерама. САД не могу да се одкрену Немачке као локације: „Потребан нам је тај приступ Европи како бисмо штитили нас саме и наше савезнике“, рекао је Хоџис.

Ти мени – ја теби

Овакав поступак САД би могао да изазове ланчану реакцију у НАТО, наговештава Хоџис: „Ако САД испоставе рачуне другим земљама, могу да замислим да ће оне узвратити сличним захтевима“. А онда би могао да уследи низ одмазди какве смо већ видели у спору између САД и ЕУ око царина.

Велики ризик за САД и затегнута ситуација између савезника – Томас Хичлер сматра да са таквим перспективама Трамп неће моћи да спроведе свој план: „САД би у Немачкој изгубиле много више од нас“, вели, али председник САД за многе важи као неурачунљив. „Надам се да је овај извештај (Блумерг) претеран“, каже Бен Хоџис: „Али, последње године, нажалост, показују да у свему томе може бити нечега“.

Погледајте ОВДЕ топ сикрет фото и сазнајте шта то Кинези праве.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је то Трамп неочекивано урадио.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА