Најновије

АУСТРИЈСКИ "КОНТРА МАГАЗИН": Египат се под претњом санкција гура у наручје Русији!

Египат је склопио договор са Русијом о куповини вишенаменских ловаца Су-35 у вредности од две милијарде долара, због чега су САД оптужиле Каиро за кршење антируских санкција. Ако Американци предузму казнене мере против Египта, изгубиће још једну геополитички важну земљу у региону, преноси аустријски „Контра магазин“.

Су 35 (Фото: Јутјуб)

Чим се Американцима пружи прилика, они покушавају да изврше притисак на друге земље, како би их спречили да купују руску и кинеску војну технику, пише аустријски лист. То се не односи само на Турску и Индију, које набављају оружје од својих северних партнера, него и на Египат.

Према речима представника руске одбрамбене индустрије, Москва и Каиро склопили су уговор у вредности од две милијарде долара, према којем ће Египат 2020. и 2021. године набавити „више од двадесет“ вишенаменских ловаца Су-35. Та куповина ће значајно повећати борбени потенцијал египатских ваздухопловних снага, које и даље користе застареле совјетске МиГ-21 и кинеске Ј-7.

Русија је својевремено сарађивала са снагама које су подржавале бившег председника Египта Хоснија Мубарака, као и са цивилним организацијама и то у циљу смењивања владе новог председника државе Мухамеда Мурсија. Он је био члан терористичке организације „Муслиманско братство“, а дошао је на власт након таласа демонстрација „Арапско пролеће“ уз подршку САД, Израела, Турске и Катара, објашњава аутор чланка.

Док је Мубарак одбијао да учествује у сиријском рату на страни „западно-арапске коалиције“, Мурси је био спреман на то. Његова браћа џихадисти борили су се тамо како би сменили сиријског лидера Башара ел Асада и успоставили исламски режим у земљи, преноси „Контра магазин“.

Међутим, генерал Абдел Фатах ел Сиси срушио је режим „Муслиманског братства“, што је Москва поздравила, док се Вашингтон односио негативно према новонасталој ситуацији.

Сада Американци оптужују Каиро за кршење антируских санкција и прете последицама. Ако САД предузму казнене мере против Египта, то ће гурнути ту земљу право у руке Русије, а Вашингтон ће изгубити још једну геополитички важну земљу у региону, закључује аустријски лист.

Прочитајте ОВДЕ све о плану САД да нападне Су 57.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА