Најновије

СМОР У ИДЛИБУ! ЏИХАДИСТИ ХТШ НАШЛИ НОВУ ЗАНИМАЦИЈУ! Пошто не смеју на САА јер су кукавице, ево на кога су ударили

Неколико бораца из милитантне групе Фајлак ал-Шам, коју подржава Турска, повређено је 20. марта, када су наоружани нападачи Хаџат Тахрир ал-Шама (ХТШ) отворили ватру на њихов контролни пункт у близини града Арманаза у северном Идлибу.

Џихадисти Хаџат Тахрир ал Шама (Фото: Southfront)

Про-опозициони информативни лист “Енаб Балади” јавља да су нападачи ХТШ-а испровоцирали борце Фајлак ал-Шама, а затим су отворили ватру на њих без јасног разлога.

- Нападачи ХТШ-а су провоцирали и малтретирали борце Фајлак-ал-Шама подизањем заставе своје групе (у близини контролног пункта Фајлак ал-Шама) - рекао је очевидац за Енаб Балади.

Дан раније, ХТШ је силом преузео контролни пункт Фајлак ал-Шама у граду Кафр Такхарим, у близини Арманаза. Овај корак довео је до протеста локалног становништва који су одбацили присуство терористичких група у близини њиховог града.

Фајлак ал-Шам је познат као кључни заступник Турске у провинцији Идлиб и део је такозваног савеза Националног фронта за ослобођење (НФЛ). Током протекле две године, група је искористила своје чврсте односе са Турском да служи интересима ХТШ-а у региону пружајући му војну и политичку подршку.

Очигледно, све ове услуге нису значиле ништа за ХТШ, што је познато по елиминацији њихових савезника. Раније ове године, терористичка група је елиминисала једног од својих главних савезника - “Покрет Ноур ал-Дин ал-Зенки”.

Локални посматрачи верују да терористичка група ради на проширењу свог утицаја на северу Идлиба, посебно у близини границе са Турском. Кафр Такхарим и Арманаз налазе се на путу који повезује центар града Идлиба са турском границом.

Фајлак ал-Шам до сада није одговорио или чак коментарисао ове активности ХТШ-а. Очекује се да ће Хаџат Тахрир ал-Шам наставити да спроводи сличне акције наредних дана. Ако се то догоди, група коју подржавају Турци вероватно ће предати своје оружје и повући се на подручја под турском окупацијом у северном Алепу, слично ономе што је учинио “Покрет Ноур ал-Дин ал-Зенки”.

Американци спремају нападе на руске авионе Су-57. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски авиони почели су са поновним селективним бомбардовањем Идлиба, гађајући само положаје најрадикалнијих група милитаната Ал Каиде.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА