Најновије

ПУТИНОВА АРМИЈА БРАНИ МАДУРА: Не дам да Венецуелу униште као Србију 1999. године!

Контингент руских специјалаца са 35 тона борбене опреме и тајним задатком стигао је током викенда у Каракас.

Илсутрација (Фото: mil.ru/ Правда)

Ова акција, кажу стручњаци, представља јасну и оштру поруку руског председника Владимира Путина да ће помоћи Венецуели и њеном председнику Николасу Мадуру у случају најављиваног америчког напада.

Симболично на годишњицу

То што су два руска авиона са официрима, војницима и борбеном техником слетела у Каракас баш на дан када је пре 20 година почело бомбардовање Југославије, многи сматрају симболичним. Тада слаба Русија, објашњавају стручњаци, није могла да учини много да помогне Србији током НАТО агресије, али су људи који су сад на власти у Кремљу научили лекцију и сада бране савезнике и међународно право по сваку цену, па чак и ризикујући да дођу на ивицу рата са САД и Североатлантском алијансом, која звецка оружјем.

То најбоље показује недавна изјава руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, једног од Путинових најближих сарадника и човека који никад не говори без његовог одобрења. Он је критиковао америчке претње Николасу Мадуру и упоредио их са оним што се дешавало у нашој земљи пре две деценије.

- Нажалост, Запад изгледа није ништа научио из трагедија које су изазвали у Југославији, Ираку, Либији и Украјини. Данас они исто политичко оруђе користе, агресивно и бестидно, против Венецуеле - рекао је он.

Дневник Комерсио је објавио да су авиони „антонов ан-124“ и „иљушин ил-62“ са руским војницима и 35 тона опреме стигли у главни град Венецуеле Каракас. Како се наводи, на челу пристиглих трупа је руски генерал-пуковник Василиј Тонкошкуров, ветеран ратова у Авганистану и Чеченији и специјалац за ратну стратегију.

- Трампова администрација тежи промени режима и обнови демократије. Али Москва, дугогодишњи савезник венецуеланских власти, пружила је угроженом Мадуровом режиму дипломатску, економску и војну подршку - рекао је Џонатан Маркус, војни аналитичар Би Би Си-ја.

Он додаје да „Русија шаље додатну поруку Вашингтону“.

- Председник САД Доналд Трамп не жели да одбаци могућност војне акције против Мадурове владе. Путин поставља још један маркер, наглашавајући да је Венецуела савезник Русије и да неће одустати од тог малог упоришта у Латинској Америци. То је још један пример како Путин примењује ограничена средства помоћу којих се супротставља циљевима америчке политике - тврди он.

Промењени односи

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се веза између бомбардовања Србије 1999. и свега што се дешава у Венецуели може наћи у претензијама Америке да силом намеће решења каква жели широм света.

- Међутим, променио се геополитички концепт, јер данас Русија није на коленима. Данас је Русија равноправан партнер Америке, а све је јача и Кина. Ова врста руске интервенције у Венецуели је пре симболичка порука Америци да не може да ради шта хоће, јер у земљи где се налазе руски војници тешко је извршити агресију - то би било и угрожавање Русије. Драстична је разлика у односу на 1999, када је на власти био слаби Борис Јељцин, човек који је допуштао да се сама Русија распадне, док је данас на челу највеће земље света Путин, који ју је вратио на геополитичку сцену као прворазредну силу. То су фактички две земље. С друге стране, Америка је агресивна и данас као и пре 20 година, али је потпуно другачији руски одговор. Тада је избегавала да се конфронтира, а данас је спремна да стане Америци на црту - рекао је Анђелковић.

Аналитичар Владимир Роувински: Симбол пораза 

Аналитичар Владимир Роувински каже за Ел паис да је прича о односима Венецуеле и Русије прича о „промашеним бизнисима, рискантним милионским инвестицијама, личном богаћењу“...

- Москва не сме да дозволи да се Венецуела претвори у симбол највећег пораза Владимира Путина у међународној арени.

Позив на насиље

Венецуелански опозициони вођа Хуан Гваидо, који се прогласио за председника земље уз подршку САД и других западних земаља, позвао је становништво да се спреми за операцију „Слобода“.

- Време је да се припремимо за операцију „Слобода“ и максималан притисак на владу како би се коначно стало на крај узурпацији. Сви, апсолутно сви имају улогу у овој фази наше борбе - поручио је Гваидо на Инстаграму.

Он је најавио „оснивање специјалних комитета широм земље“.

- Они ће добити задатак да промовишу активности са циљем да се стане на крај узурпацији у сваком региону, сектору, синдикату, образовној установи, владином телу - написао је Гваидо.

Гваидосе 23. јануара прогласио се за привременог председника.

Песков не зна ништа

Портпарол Кремља Дмитриј Песков јуче се правио невешт када су га медији питали о руским авионима у Венецуели.

- Треба да поставите ово питање министарству одбране - рекао је Песков.

Почиње Путинов велики заокрет. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА