Најновије

МАКРОНОВА ВИЗИЈА ЕВРОПЕ: Има ли у њој Западног Балкана?

Какве су шансе за ренесансу Европске уније коју заговара Емануел Макрон, да ли "Макронова Европа" отвара могућност да се земље Западног Балкана брже придруже заједници европских народа или би им она била још даља и може ли да утиче на европску перспективу Србије?

Емануел Макрон (Фото: Elysee.fr)

Та питања остају отворена након што је Макрон у писму свим земљама чланицама ЕУ поручио да се залаже за јачање суверенитета уније, увећање буџета, заштиту њене територије од имиграција, нови споразум о одбрани и безбедности, нове мере социјалне заштите за грађане ЕУ и истакао да национализам представља велику претњу очувању европске творевине.

Макрон није поменуо Западни Балкан, али је познат његов став да нема места за проширење док се Европска унија не реформише.

Програмска директорка Центра за европске политике Милена Лазаревић истиче да, и поред тога што Макрон у свом писму није поменуо Западни Балкан, земље региона могу да искористе његов приступ, који омогућава врло отворену Европу у којој све земље на "листи чекања" могу да нађу своје место.

"Једна од кључних ствари коју он помиње јесте могућност да се Европа гради кроз разумевање да не могу сви да иду подједнако брзо и да учествују у европском пројекту на исти начин и ту је оно где можемо да тражимо своје место", каже она.

Зато би и земље кандидати требало да постану део дебате о реформи Европе и нађу неки начин да учествују у изградњи новог пројекта, уколико буде прихваћен.

Лазаревић наводи и да је чињенице да државе Западног Балкана још нису спремне да приступе ЕУ, али истиче да би могле да предложе начин да се интегришу.

Она каже да је Макрон први европски лидер након очева оснивача ЕУ који отворено позива на велику и широку реформу и стварање Европе која ће повратити поверење грађана.

Слободан Зечевић из Института за европске студије сматра да писмо није случајно објављено уочи мајских избора за Европски парламент јер Макрон жели да се прикаже као лидер странака против национализма, који је у успону у многим чланицама ЕУ.

Макрон би, каже Зечевић, желео око себе да окупи оне државе који су за очување ЕУ, њен развој и реформу, а сматра да би и Србија могла бити део те Макронове коалиције.

"С тим што он (Макрон) мисли да би пре проширења ЕУ требало да дође до реформе за коју се он залаже, а затим би уследио пријем нових чланица, то је његова идеја", сматра Зечевић.

Он наводи да је кључна порука Макроновог писма да национализам представља велику опасност за постојање ЕУ, што показује на примеру Брегзита, и да је његова амбиција да ту европску творевину сачува и да је одржи.

"Грађани ЕУ не оспоравају толико европску идеју, колико начин функционисања ЕУ, што значи да је потребна њена реформа и ту Маркон даје назнаке у ком правцу мисли да та реформа треба да иде", каже Зечевић.

Он објашњава главне тачке Макронове реформе и наводи да су међу њима јачање суверенитета ЕУ, заштита њене територије од имиграција, јачање снага које чувају границе, те формирање европске заједничке одбране.

У области привреде, Маркон се залаже за увећање буџета ЕУ, које би послужило за улагање у привредни развој и у развој неразвијених земаља, али и да се обезбеде средства као резерва у случају нових финансијских криза.

"Такође, Макрон се залаже и за опорезивање мултинационалних компанија као што су Гугл, Амазон, Фејсбук и прикупљање пореза за заштиту европског тржишта од страних производа, нарочито оних држава где се не поштују еколошке норме и стандарди као што се поштују у ЕУ, а ту се пре свега мисли на Кину", објашњава Зечевић.

Скреће пажњу и на Макронову идеју да треба спречити мешање страних сила у унутрашње политичке процесе унутар ЕУ, а ту пре свега мисли, сматра Зечевић, на САД, Русију и Кину које имају своје интересе и финансирају неке од политичких странака у државама чланицама.

Такође, Макронова амбиција је и да врати Француску на политичку сцену и да ојача њен утицај у Европи.

"Француска је дуго била у сенци Немачке, која је имала одличне економске резултате због чега се позиционирала као главна привреда ЕУ, па самим тим и главни политички фактор у ЕУ", констатује Зечевић.

Каква опасност прети Русији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Порука Макрона земљама Западног Балкана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА