Најновије

ФРЕНСИС ФУКУЈАМА УПОЗОРАВА: Ево због чега јачање деснице у ЕУ није добро за Балкан

Јачање деснице на предстојећим изборима за Европски парламент имало би вишеструко лоше последице по регион Западног Балкана. То оцењује један од најпопуларнијих политичких мислилаца и теоретичара данашњице Френсис Фукујама.

Френсис Фукујама (Фото: Јутјуб)

- То неће бити добро зато што ће популисти сигурно желети да се ништа не мења, а тако неће подржати ни даље ширење Европске уније - рекао је Фукујама на питање шта би јачање деснице на предстојећим изборима за ЕП значило за процес проширења и Западни Балкан. 

- Јачање деснице ће засигурно успорити процес проширења - уверен је он. 

Фукујама, међутим, додаје да исход предстојећег гласања неће значити и крај приче о ширењу ЕУ.  Он указује да јачање деснице због тога неће бити добро за Западни Балкан, јер је, истиче, управо европска перспектива подстицала реформе у земљама региона. 

- Смањењем атрактивности европских интеграција изгубиће се и воља за реформским процесима - објаснио је Фукујама. 

Фукујама је данас у Бечу одржао предавање, у организацији аустријске новинске агенције АПА и Института за хуманистичку науку. Френсис Фукујама је професор политичке економије, историчар, социолог и писац глобалног бестселера "Крај историје и последњи човек". Интензивно се бави темама демократизације и међународне политичке економије. 

У последњих неколико година пажњу усмерава на улогу културе и друштвеног капитала у савременом економском животу, као и на друштвене последице технолошких промена. Књига "Крај историје и последњи човек" објављена је у САД 1992. године, штампана је у преко двадесет иностраних издања, и преведена и на српски језик. 

Бестселер је у Америци, Јапану, Француској и Чилеу, а добила је и награду критике листа „Лос Анђелес тајмс" и награду „Капри" за италијанско издање.

Шиптари прекидају дијалог са Београдом. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Френсис Фукујама, аутор књиге “Идентитет”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА