Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА" Живковић: Нема упада у РТС, Скупштину ни Председништво; Полиција у Скупштини чува посланике и запослене!(ВИДЕО)

Испред Скупштине Србије почело је окупљање грађана пред протест "1 од 5 милиона".

Протест у Београду упркос разним "минирањима" власти (Фото: Фејсбук/принтскрин)

На протест пристижу и људи из других градова у Србији, Чачка, Трстеника, Крушевца, Шида, Врања, Сремске Митровице, Темерина, Лазаревца, као и са Косова. Све групе долазе до Скупштине из правца Дечанске, пролазе према бини поред окупљених грађана, који их поздрављају аплаузом.

Дрецун изашао пред демонстранте

Како јављају извештачи, пред демонстранте је из Скупштине изашао посланик владајуће већине Милован Дрецун. Кратко се задржао испред демонстраната, који су му скандирали "Дрецуне, лечи се" и вратио се у Скупштину.

Поједини посланици гледају демонстрације кроз прозоре СКупштине, док су испред Скупштине изашли опозициони посланици Мики Алексић, Здравко Станковић и Радослав Милојичић Кена.

Затворени су Булевар краља Александра и околне улице, а део демонстраната долази и из правца Теразија.

Са разгласа се пушта музика као и на сваком протесту: "Ћао Бела", "Ниси сам", "Шејн"…

Како јављају извештачи, на простору испред Скупштине Србије, око 13 часова је све било потпуно мирно, а саобраћај се на тргу Николе Пашића и околини одвијао нормално. Већ после 14 сати почели су да пристижу грађани са транспарентима, пиштаљкама и заставама.

Јутро је обележио жесток сукоб између власти и опозиције.

Стефановић: Полиција у Скупштини да спречи нереде

1. Не знам коме смета српска полиција у згради Народне скупштине, при чему она већ годинама обезбеђује ово здање.
2. Полиција је у згради да спречи да неко поново покуша да пали зграду, краде слике и намештај, и да обезбеди сигурност за све посланике и раднике Народне скупштине.

Пре протеста посланик ДС Балша Божовић изјавио је да је "зграда Скупштине пуна полиције, противно закону".

Министар полиције Небојша Стефановић одговорио је да се полиција налази у згради Скупштине Србије како би спречила да неко поново покуша да пали зграду или краде слике и како би обезбедила сигурност за све посланике и раднике Народне скупштине.

"Не знам коме смета српска полиција у згради Народне скупштине, при чему она већ годинама обезбеђује ово здање", навео је Стефановић на Твитеру.

Божовић је претходно изјавио да је зграда Скупштине пуна полиције противно закону и упитао "ако то није државни удар, шта је".

Живковић: Неће бити упада у Скупштину

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да ће на протесту опозиције у Београду у првих сат времена говорити јавне личности, а затим ће шетња ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине.

Он је најавио да ће политичари говорити од 17 сати и да постоји "неколико варијанти шта даље, али ниједна није опасна".

"Нема никавих ад хок решења, никаквих упада у РТС, Скупштину и Преседништво нити било шта друго. Немам ништа против упада у Председништво, али са јасним планом и то мора да се зна унапред", казао је он.

Живковић је додао да нема шансе да се данас на протесту деси нешто непредвиђено и упозорио да "не можемо победити тако што ћемо бити гори" од председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића.

Вучић: Данас неће бити ништа

Председник Александар Вучић је гостујући на Пинку рекао да данас "неће бити ништа", коментаришући протесте, као и да се нада да ће опозиција "разумети потребу да разговара у парламенту". Цело обраћање Вучића можете читати у посебној вести.

Представници власти и опозиције су се посвађали и око покретних тоалета.

“Лудило власти иде до те мере да уклањају тоалете које смо обезбедили за грађане", написао је Драган Ђилас, један од лидера опозиције на свом Твитер налогу.

Међутим, недуго затим, стигло је објашњење из надлежних градских институција.

- Поступајући по телефонским пријавама грађана, дежурни комунални инспектори Секретаријата за инспекцијске послове града Београда, померили су са колског прилаза мобилне тоалете који су били постављени у Пионирском парку. Иако су постављени без претходне сагласности и то на противпожарном путу, чиме је угрожена безбедност грађана, тоалети су померени свега десетак метара у односу на првобитну локацију – навела је Соња Божовић, градска секретарка за инспекцијске послове.

Недуго затим власт и опозицију су на друштвеним мрежама посвађале - прскалице за траву.

"Спорне" прскалице у Пионирском парку

Наиме, Драган Ђилас ово види као покушај онемогућавања данашњих мирних протеста, те је на свом твитер налогу навео да "прскалице раде од синоћ, да би људи стајали у блату", на шта му је Горан Весић на свом фејсбук профилу одговорио "да ће бити тек неколицина грађана".

- Мој Ђиласе, биће вас толико да нећете ни стићи ни пола пута до те траве. Са све онима које си платио да дођу и са криминалцима које сте звали да праве нереде - рекао је заменик градоначелника Весић.

На скупу ће, иначе, говорити јавне личности и лидери опозиције, али из СзС нису прецизирали о којим личностима је реч. Није познат ни комплетан сценарио, колико ће протест трајати, чиме ће се, како и када окончати, те да ли ће бити уобичајене шетње.

Лидери СзС апеловали су на грађане да мирно изразе своје незадовољство према "режиму СНС", истакавши да никакво насиље нити упади у институције нису планирани.

Посланици владајуће странке, како су Тањугу рекли у посланичком клубу СНС, ноћ су провели у скупштинском здању, како не би дозволили евентуални покушај опозиције да насиљем промени изборну вољу грађана.

Франс Прес: Протест тест за опозицију

Данашњи протест у Београду против власти председника Србије Александра Вучића представља тест за опозицију, пренела је француска телевизија Франс 24 (Франце).

"Опозиција у Србији за данас припрема нови велики протест. Опозиција оптужује Вучићаза ауторитаризам, тражи приступ медијима и организовање слободних избора", навела је телевизија и додала да српске власти са своје стране "настављају оптужбе о насиљу" како би обесхрабиле људе да дођу на протесте.

Повод за протесте

Непосредна повод за одржавање протеста "1 од 5 милиона" било је пребијање лидера Левице Србије Борка Стефановића пред трибину у Крушевцу. У том граду је затим одржан први протест 30. новембра.

Недељу дана касније, 8. децембра, протестна шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Од тада до данас протестни скупови одржавају се у готово стотину градова у Србији. Полиција је интервенисала 16. марта ове године када су лидер Двери Бошко Обрадовић, једна од организаторки протеста "1 од 5 милиона" Јелена Анасоновић и група грађана упали у зграду РТС, тражећи да гостују у Дневнику.

Тада је полиција изводила демонстранте из зграде РТС, а током сутрашњег дана ухапсила један број људи који су то вече били у згради јавног сервиса. Неки од њих су оптужени, неки осуђени, поједини су били у притвору, неки у затвору у Падинској скели, али су убрзо и пуштени.

Прочитајте ОВДЕ ко је најавио инциденте.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА