Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Седам дана за три захтева!

„Добродошла слободна Србијо, добродошао храбри народе", поручују организатори на почетку протеста који су отворили стиховима песме „Наши дани" Владислава Петковића Диса.

Протестна шетња у Београду 13. априла (Фото: Правда)

Са бине одјекује позната музичка листа – од Дарка Рундека до Београдског синдиката – испресецана изјавама председника Србије Александра Вучића и министара у Влади, које грађани прате скандирањем и звиждуцима. Њихова прва очекивања од протеста су да све прође без насиља.

„Све ће бити у реду", уверен је један старији човек који и данас поносно носи мајицу са мотивима убијеног премијера Зорана Ђинђића. Његова пријатељица ипак се плаши да може да дође до нереда. „Очекујемо нормалне изборе, нормалан живот", додају са левог крила скупа на листу надања. „Очекујем да се види колико је народа против ове власти." Да ли очекују и оставку председника Србије Александра Вучића, што је до протеста био један до основних захтева? „Мало морген", каже једна госпођа, „он ни мртав неће поднети оставку."

Из правца Београђанке пристиже и Грађански фронт под паролом „Побуњени градови", бакљама и већ познатим узвицима „Чији град – наш град". Под паролу је стало дванаест аутентичних локалних покрета које су уочи протеста и званично приступиле Грађанском фронту. „Ово је наш град, наша земља, наша борба. Сваки протест и сваки израз бунта је једна врста промене", поручује Предраг Воштинић из краљевачког Локалног фронта, једног од оснивача Грађанског фронта.

Надања окупљених дели и Покрет уједињених фантома (ПУФ) који су овог пута у новом руху.

Фантомке по којима су били препознатљиви су оставили по страни након инцидента у РТС-у, када су у зграду телевизије ушли са тестером која им је тог викенда била део перформанса. Уместо фантомки, на главу су сада ставили шешире – како кажу – Банаћански. „Одлучили смо да пређемо на нови стајлинг који ће јасно показати наше идентитете, а не да нас Алекндар Вучић и његов штеточински режим представља као лудаке, манијаке и криминалце", каже Миљан Чичић за ДW.

Иако је била реч само о перформансу који је алудирао на сечу дрвећа на Калемегдану, данас ипак сматрају да је улазак на РТС с тестером био грешка. „Али ми смо само мислили да сачувамо тестеру, јер је то била тестера од покојног тече", додаје Милан Пернат.

„Под срамотом живи наше поколење"

„Добродошла слободна Србијо, добродошао храбри народе", поручују организатори на почетку протеста који су отворили стиховима песме „Наши дани" Владислава Петковића Диса. „Под срамотом живи наше поколење, не чују се ни протести ни јауци. Под срамотом живи наше јавно мњење, нараштаји, који сишу к'о пауци."

Предуга листа говорника, више од два сата говора из редова професора, студената, бораца, сељака, свештенства и уметника.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је председника Србије да је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу. „Србију потресају афере које производи ова власт од локалног до републичког нивоа. Вучић и његова власт упустили су се у сарадњу са опасним људима криминалне прошлости. Ко је год са криминалцима, и он је криминалац", рекао је Чупић.

Новинар Срђан Шкоро рекао је да је власт у страху, јер знају да је један човек који је својом вољом дошао на протест Један од пет милиона као сто оних које власт присилно доводи на своје скупове. „Ми смо прва држава у историји човечанства у којој је власт најавила штрајк глађу да би сменила опозицију. Ми смо прва држава у свету где се власт хвали како је добила изборе и онда упадају у државне институције са поруком стоп крађи на изборима. Па је ли ово лудница или држава", упитао је Шкоро.

На крају демонстранти испоручују кратку листа захтева: да се формира заједничка комисија власти и опозиције за дефинисање фер изборних услова, да се изабере нови састав РЕМ-а на равноправним основама на предлог посланичких група власти и опозиције, и да се изабере техничко руководство и уређивачки колегијум Информативног програма РТС-а и РТВ-а, који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности које би делегирала и власт и опозиција. Рок за одговор на захтеве је петак. У супротном, грађани ће, кажу организатори, поново бити на улици.

Саплитање опозиције

На релацији власт и опозиција у међувремену се настављају расправе о томе колико је људи присуствовало протесту. Први дају процене од око седам хиљада људи, драстично умањујући број демонстраната, док други тврде да их је било и до сто хиљада, преувеличавајући тако број људи улицама.

Несумњиво, протест „Сви као један" јесте најмасовнији протест до сада. Било би их више, тврде организатори, да власт није и оне који су успели да нађу превоз до Београда зауставила на Бубањ Потоку.

Организатори су се данима уочи протеста жалили да не могу да изнајме аутобусе, јер су превозници били у страху од одмазде. Демонстранти су зато на протест дошли углавном приватним аутомобилима.

Из редова опозиције стизале су информације да су из појединих градова укинуте и редовне линије за Београд, али је то потврђено само у случају Панчева, где је несуђене путнике на шалтеру сачекало обавештење да је предузеће „Аутотранспорт Панчево" „редуковало поласке у међумесном саобраћају, услед недовољне количине горива као и недовољног броја извршилаца".

Крв, сузе и зној

И без оних који до Београда нису могли да стигну, колона се у протестној шетњи протезала од зграде Скупштине Србије до зграде Владе. Скандирањима „Вучићу, лопове", „Готов је" и „Оставка" придруживали су се и станари са прозора дуж Београдске улице.

Колона демонстраната на челу да лидерима опозиције се назад преко Булевара краља Александра вратила назад до Трга Николе Пашића где је програм настављен „Дневником слободне Србије", у ком се не пуштају изјаве Александра Вучића „због здравља грађана". На крају су се грађанима обратили и лидери опозиционог Савеза за Србију, који су поручили да ће се борити као један.

Лидер Социјалдемократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић извиждан је од дела демонстраната, а лидер Нове странке и потпредседник у Влади Зорана Ђинђића Зоран Живковић поручио је да није завршен посао који је започет Петог октобра. „Фали нам шести октобар и ја сам крив због тога", рекао је Живковић.

„Где то има да председник прворођени, мислећи да је Черчил, обећа крв, сузе и зној", упитао је лидер Левице Србије Борко Стефановић на самом крају протеста. „Зној је дао наших радника и радница који раде за 200-250 евра за страног инвеститора. Сузе је дао родитељске кад децу испраћају на аеродроме и аутобусе. А што се криви тиче, прворођени, ево је, да те подсетимо како изгледа твоја Србија", узвикнуо је Стефановић и из џепа извадио своју кошуљу окрвављену након напада у Крушевцу, што је и био окидач протеста пре четири месеца.

Опсада Скупштине

Протесте испред Скупштине посланици владајуће већине пратили су из Скупштине. У међувремену су одустали од штрајка глађу који су најавили дан раније. Посланик владајуће већине Маријан Ристичевић објавио је на Твитеру видео како из Скупштине скандира опозиционим лидерима. Његов коалициони партнер и лидер напредњака у парламенту, рекао је да је део посланика ноћ провео у Скупштини, како би је одбранили „од оних који хоће насиљем да преузму власт у Србији".

У помоћ су им притекле и јаке снаге полиције које су током преподнева стигле у парламент,  што је посланик опозиције Балша Божовић оценио као „државни удар". „Министарство унутрашњих послова је окупирало зграду Скупштине, која је потпуно променила начин рада, а да Генерални секретаријат Скупштине уопште није био обавештен о томе", каже Божовић за Дојче Веле.

Он тврди да је полиција боравила у просторијама посланичког куба владајуће већине и шетала се ходницима „под пуном војном опремом, са дугим цевима и пиштољима", без било какве ванредне ситуације која би такво поступање оправдала. „Скупштина је законодавно тело, она је независна грана власти и полиција апсолутно не сме да борави у њој. То је класичан државни удар који су најављивали у таблоидима данима уназад", додаје Божовић.

Припадници полиције који су се налазили испред улаза у Скупштину нису дозволили Дојче Велеу да уђе у парламент, а народни посланик Александар Мартиновић није одговарао на позиве. 

Прочитајте ОВДЕ кога је то Жељко Митровић испалио погледајте нецензурисани снимак.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА