Најновије

ПОКУШАЛА САМ: Одлази Тереза Меј, колеге је описују као "проклето тешку женску"

Након медијских нагађања, стигла је и службена потврда. Британска премијерка Тереза Меј, седмог јуна одлази у политичку пензију. Након узалудних напора да добије зелено светло за споразум о Брегзиту, и великог пада подршке у сопственој странци, Меј је објавила да даје оставку на премијерску функцију и на функцију председнице Конзервативне странке.

Тереза Меј (Фото: Јутјуб)

Обраћање премијерке Меј трајало је шест минута, а могло би се, баш као и цео њен мандат, свести на једну реченицу - "покушала сам".

"Учинила сам све што сам могла да убедим чланове парламента да подрже договор о Брегзиту. Нажалост, нисам успела. Покушала сам три пута. Сада је јасно да је у најбољем интересу земље да та настојања настави нови премијер. Зато данас објављујем да ћу одступити с чела Конзервативне и унионистичке странке 7. јуна, како би се започео процес избора новог лидера. Заувек остаје моје дубоко жаљење што нисам била у стању да изнесем Брегзит. Осећам огромну захвалност на прилици коју сам добила - да служим земљи коју волим", рекла је Тереза Меј.

Сузних очију вратила се у резиденцију. Шта ће бити са земљом коју оставља у хаосу Брегзита, није једино питање које је остало у ваздуху:

Да ли мислите да је премијерка донела исправну одлуку?

"Да, зато што је било очигледно да више не може да управља већином у парламенту. Изгубила је поверење својих посланика, у свим дискусијама које имала са њима, они су понављали да не подржавају њену стратегију", каже лидер Лабуриста Џереми Корбин.

Није тајна да су Меј и страначке колеге описивале као "проклето тешку женску", алудирајући на тврдоглавост и неосетљивост. Данас признају и да је имала "проклето тежак посао". 

"Мислим да премијерка заслужује наше поштовање и захвалност. Она је посвећен јавни службеник и урадила је све што је могла за ову земљу која јој је увек била на првом месту", сматра државни секретар за животну средину Мајкл Гоув.

Опраштају се и са друге стране Ла Манша.

"Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је веома волео да ради са премијерком Меј, коју изузетно цени. И раније је за њу говорио да је храбра жена коју изузетно поштује. Поштоваће такође и следећег премијера, ко год да буде изабран", рекла је портпаролка ЕК Мина Андрејева.

Ко год да буде изабран, наследиће бреме Брегзита, које је политички сахранило конзервативну премијерку. 42 године дугу политичку каријеру завршила је мандатом у коме Брегзит није био једини пораз - из кабинетта у Даунинг Стриту неспретно се носила са више терористичких напада, и трагичним пожаром у Гренфел-торњу. Три године обележиле су и оставка за оставком министара у Влади. Британци су јој наденули надимак "жена-робот", а на мети су биле и њене екстравагантне ципеле и прескупа гардероба.

Памтиће се свакако и по флоскули коју је сама сковала, а која, испоставиће се, не значи - ништа.

"Брегзит значи Брегзит".

Прочитајте ОВДЕ како су Французи раскринкали НАТО.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА