Најновије

КАКО ЈЕ СОВЈЕТСКИ Т-54 ДОНЕО СЛОБОДУ ВИЈЕТНАМУ: Американци од њега бежали као „ђаво од крста“

Рат у Вијетнаму је један од највећих оружаних сукоба у другој половини 20.века. Он је трајао пуних осам година, а пре 44 године га је решио један совјетски тенк који је заузео председничку палату у Сајгону (данас Хошимин) и тим чином практично решио исход овог крвавог сукоба. Сам крај рата су обележиле мучне сцене бекства америчке војске које су морале да ангажују комлетан вертикални транспорт 7.флоте у операцији „Фреквентни ветар“ (највећа евакуација у историји коју су извели хеликоптери).

Т 54 (Фото: Јутјуб)

На пролеће 1975.године, војска Северног Вијетнама је отпочела офанзиву ширих размера која је 30.априла исте године резултовала заузимањем стратешки важног града Сајгона. Главни симбол победе у овој операцији је била ратна застава Северовијетнамаца која је окачена на председничку палату у Сајгону, али и основни борбени тенк Т-54 (серијски број „848“) совјетског порекла, који је директно учествовао у борбама за ослобођење овог града.  Данас је овај тенк постављен на сам улаз војно-историјског музеја, а поред саме председничке палате је постављен његов украшени аналог-преноси интернет портал РГ.

Уочи 29.априла 1975. године, тенкисти Војске Северног Вијетнама су добили јасна упутства. Њихов главни задатак је био, да без обзира на евентуалне губитке, концентричним ударом из више праваца пробију непријатељску одбрану и заузму председничку палату у центру града.

Битка за Сајгон је отпочела снажном артиљеријском припремом. Тешка артиљеријска средства су почела да делују док се још није ни разданило. Од последица гранатирања аеродрома Таншонјат погинула су два америчка војника, који су између осталог били и последње жртве Војске САД током рата у Вијетнаму.

За то време једна тенковска чета 203. тенковског пука која је бројала седам тенкова Т-54, успела је да продре у сам град. Током борби за остваривање контроле над кључним комуникацијама у граду, вијетнамски тенкови су успели да униште два америчка тенка М41 и још четири оклопна транспортера М113. Ово је била и последња оклопна техника америчког порекла која је уништена у Вијетнамском рату.

Негде око 12.15ч први совјетски тенк Т-54 је пробио бедем са којим је била опасана председничка палата и омогућио њено заузимање.

За то време на јужним ободима града је отпочела гигантска операција (кодно име „Фреквентни ветар“) евакуације америчких војника и њихових савезника који су радили у административним уредима у Сајгону. У акцији пребацивања америчког војног персонала и вијетнамских избеглица који су се концентрисали на обалама јужно од града, учествовала је комплетна 7.флота РМ САД са рекордним бројем војно-транспортних хеликоптера.По свом обиму, операција „Фрекветни ветар“ спада у највеће акције тог типа, у којима су учествовали хеликоптери.

О степену панике који је владао међу америчким војницима и официрима, али и цивилима, довољно говори чињеница да су са америчких пловила у пусто море бацани хеликоптери, да би сви могли да се укрцају на бродове

Вијетнамска армија која је у то време решавала преостале џепове отпора у Сајгону, није имала амбицију да омета ову операцију.

Изванредан ниво поузданости

Средњи борбени тенк Т-54 је направљен у конструкторском заводу фабрике Уралвагонзавод, како даљи развој револуционарног тенка Т-44. Нови тенк је имао побољшане карактеристике по свим основим борбеним параметрима, као што су: покретљивост, оклопна заштита и ватрена моћ.

Тенк се веома успешно производио. Његова спољашња форма оклопа је прављена под одређеним углом, што је повећало заштиту тенка (ефикасније супротстављање савременим кумулативним пројектилима). Дакле, са новим дизајном повећана је његова оклопна заштита, и у сам тенк је складније изгледао. Тенк је добио нови топ, а извршене су и модификација ходног дела (точкови и гусенице). Овај, на први поглед, једноставан дизајн је обезбедио Т-54 већу оклопну заштиту, интеграцију новог топа са дужом цеви чиме су повећане вредности почетне брзине пројектила на устима цеви, као и савременијим ходним делом који му је омогућавао далеко већу покретљивост. У целини гледано, нови тенк Т-54 је по основним  техничким параметрима био бољи од својих претходника“- рекао је руковидилац државне комисије пуковник Е.А.Куљницки.

Тенк је карактерисао висок ниво поузданости. За све време Афганистанског рата, Т-54 је био основни борбени тенк совјетске армије, који је често знао да делује и на великим надморским висинама. Производња тенка се завршила 1974.године. Међутим, овај овај тип тенка је и дан данас веома актуелан. То најбоље видимо на примеру ратова у Сирији и Либији, где га зараћене стране и даље масовно користе. Овај тенк се налази у наоружању 30-ак земаља широм света.

Су-57 добија фотонски радар који чини бесмисленим америчке стелт-технологије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА