Најновије

Венецуела има далеко највеће резерве нафте на свету! Није потребно више објашњења

Када је војни удар, подржан од стране ЦИА-а, покушала дугогодишња марионета ЦИА-е, о ком је на сва уста урлао Џон Болтон уз помоћ приватне војске Блеквотер, у земљи са највећим светским резервама нафте, немам никаквих потешкоћа да се одлучим на којој сам страни.

Венецуела има далеко највеће резерве нафте на свету (Фото: илустрација)

Пише: Craig Murray 

Хуан Гваидо је већ 15 година негован као дугорочни ЦИА-ин пројекат. Његов покушај преврата,  који је до сада деловао да стагнира, био је кулминација напора да се венецуеланске резерве нафте врате америчкој хегемонији.

Чудно је како је хитно успостављање либералне демократије на силу тако често корелацији са нафтним резервама које нису под контролом САД-а, као у Либији, Ираку или Венецуели, док земље са масивним резервама нафте које дозвољавају америчку војну доминацију и усклађивање са Западом и Израелом могу бити недемократске колико желе, нпр. Саудијска Арабија. Венецуела је несавршена демократија, али је далеко, далеко више демократска него Саудијска Арабија и са много боље успостављеним људским правима.

Лицемерје западних медија и политичара одузима дах.

Лицемерје и иронија су сродне душе, а постоји и више нивоа ироније у виђењу “либералних” коментатора који су навијали за неприкосновени војни пуч, а онда се гласно жалили да су људи повређени или убијени сада када њихова страна губи. Мејнстрим медији (МСМ) нису имали потешкоћа да назову покушај државног удара, што је свако са очима и ушима могао јасно да види шта је, покушај војног пуча.

Данас, чудесно, МСМ преноси како није покушан никакав државни удар, већ је то био само спонтани ненаоружани протест, а зла влада Венецуеле покушава да је прикаже као државни удар. Би Би Си Бреакфаст је објавио наслов “Председник Мадуро је оптужио опозицију да је покушала да изврши државни удар” … Иако уопште нема сумње да је то, што је очигледна чињеница, оно што се догодило.

Данас је МСМ препун видеа водених топова против “демонстраната” и ужасног видео снимка војног возила које удара групу. Међутим, све је било врло пажљиво уређено како би се искључили сати снимања истих војних возила која су паљена и гађана  молотовљевим коктелима и на која је пуцано. Представљена је заиста шокантна слика.

У свакој цивилизованој земљи покушај да се изведе војни пуч би довео до доживотне робије, а то је оно што би сада требало да се деси Хуан Гваиду. Мора се спречити покушај Запада да заштити своју марионету, претварајући се да се неуспели војни удар никада није догодио, макар само у циљу интелектуалне искрености.

Прибегавање насиљу присиљава на бинарни избор. Био сам и бићу критичар Мадура у многим аспектима. Сматрам да су уставне промене које заобилазе парламент погрешне, а индиректно изабрана конститутивна скупштина није добар облик демократије. Венецуела има проблем корупције. Америчке санкције погоршавају стање, али нису главни узрок лошег економског управљања. Постоје недостаци у вези са људским правима. Али Чавез је направио револуционарне промене у образовању и оснаживању сиромашних и то је много боље вођена земља за већину становништва него што би икада била под америчким ЦИА-иним луткарским режимом. Мадуро је легитимно изабран. Покушај насиља намеће бинарни избор.

Знам на којој сам страни. То нису Гваидо и ЦИА.

Шта ће све моћи руски С-500 погледајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА