Најновије

МИЛОВ СПИН НИЈЕ ПРОШАО: Митрополија црногорско-приморска негира наводе црногорске владе!

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић изјавио је да, према информацијама са којима располаже, на пленарној седници Венецијанске комисије није прошла интенција Владе Црне Горе о једностраном прекњижавању и одузимању цркава и верских објеката, те да је то што су подгорички медији објавили да је та комисија дала позитивно мишљење о предложеном закону о слободи вери, најобичнији спин.

Џомић уверава да ће све бити познато у понедељак (Фото: Јутјуб)

Тачно је, каже Џомић, да је на дневном реду пленарне седнице Венецијанске комисије био и Предлог закона о слободи вероисповести или уверења правном положају верских заједница у Црној Гори.

"Није тачно да је усвојено позитивно мишљење и у питању је најобичнији спин. Усвојено је мишљење а колико је 'позитивно' довољно говори чињеница да (то мишљење) има 23 странице", навео је Џомић, који је и координатор Правног савета Митрополије црногорско приморске.

Џомић, у изјави за Светигора прес достављеном Тањугу, поводом саопштења црногорске владе да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о поменутом закону, каже да је јако важно да се зна да је у питању мишљење које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара, критика, обавезујући упутстава и када га читаоци буду пажљивије читали, када буде објављено у понедељак, видеће о чему се заправо ради.

"Уочљива је чињеница да је Влада Црне Горе дала саопштење о томе и квалификацију пре него што је Венецијанска комисија усвојила свој документ. Дакле, судећи по овоме, испада да се влада данас јавила у функцији портпарола Венецијанске комисије, а она то није", каже Џомић и подсећа да та комисија са јавношћу општи путем својих саопштења и своје званичне интернет странице.

Џомић каже да према информацијама којима располаже коначни текст мишљења биће објављен у понедељак на званичној интернет страници Венецијанске комисије.

"На основу мојих сазнања, нема никаквог једностраног одузимања цркава, џамија, римокатоличких самостана, жупних уреда и друге имовине непокретне која је у својини цркава и верских заједница. Дакле не само наше Цркве, него и Римокатоличке цркве и Исламске заједнице", навео је Џомић.

Подсетио је, да је интенција члана 62 и 63 и владе, као предлагача, била да једностраним пописним актом обришу Митрополију, Римокатоличку цркву, Исламску заједницу и друге црквене и верске субјекте као носиоце права својине и без икаквог поступка, дакле линеарно, компјутерски упишу државу Црну Гору као титулара права својине над верским објектима.

"То је била главна одредба Предлога закона којим су се зорили доносиоци. Међутим, та одредба није прошла. Дакле, кључна одредбе 62 и 63 нису прошле на начин на који је било предвиђено", тврди Џомић и истиче да се показало тачним оно, на шта је Православна црква у Црној Гори упозоравала, да без судске и административне процедуре, управно-правне процедуре, која је прописана законом нема прекњижавања црквене и друге верске имовине.

То је, истиче, кључна порука Венецијанске комисије.

Наравно, напомиње, да у мишљењу има и позитивних ставова.

"Члан који каже да свако има право на слободу вероисповести, мисли, савести, вероисповести, и ми похваљујемо. И то јесте за похвалу, али оно што није за похвалу то су ове одредбе које су такве какве јесу и видећете у понедељак када буде изашло и објављено мишљење Венецијанске комисије да нема једностраног прекњижавања и одузимања цркава и верских објеката", навео је протојереј ставрофор МЦП.

Додаје да влада то није ни експлицитно тврдила у саопштењу, како се види, али видећете, каже, да ово што говорим је сушта истина.

"Према томе нека се смире страсти и сачека понедељак. Биће тај документ доступан, али оно што у овом моменту знам, била је интенција, али Венецијанска комисија није подржала одређене предлоге експерата. Имам стопостотно тачну информацију да су одређена њихова мишљења морала да буду замењена пре пленарне седнице и то што вам говорим је истина”, поручио је Џомић.

Прочитајте ОВДЕ како су црногорски медији пренели извештај Венецијанске комисије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА