Најновије

Амерички предлог о Косову тек након председничких избора

Очекује се да улогу главног преговарача у име Сједињених Држава у наставку преговора о Косову добије неко од искусних дипломата, попут помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипа Рикера.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Избор таквог преговарача треба да одобри и Стејт департмент, односно амерички државни секретар Мајк Помпео и Савет за националну безбедност, где кључну реч има Џон Болтон, кажу за Данас незванично америчке дипломате, коментаришући улогу Америке у наредној фази дијалога Београда и Приштине.

Извори напомињу да је администрација САД „тренутно заокупљена кризом која је у жижи светске јавности, а то су односи Америке и Ирана“, као и да је председник Доналд Трамп званично покренуо кампању за изборе наредне године, „па ће неколико месеци све бити подређено кризи у Ирану, трговинском рату са Кином, и заоштравању односа са Русијом и Европском унијом“.

„Ни унутарполитичка ситуација у САД, укључујући конфронтацију са Конгресом око питања изградње зида према Мексику, не дозвољава Трамповој администрацији да се до избора детаљније позабави питањем Косова. Стога, није реално очекивати да се ће било какав амерички предлог решења наћи на столу пре него што се заврше избори и у Србији и у САД, нити да ће председник Србије Александар Вучић изаћи на изборе наредног пролећа са било каквим готовим предлогом за Косово. Најоптимистичнији сценарио који је у оптицају гласи да ће се преговори о решењу за Косово наставити за пар месеци, али да ће трајати макар до завршетка председничких избора у САД“, прецизирају извори. Амерички председнички избори треба да се одрже у јесен 2020.

Као отежавајућу околност дипломате наводе и „политизацију питања преговора“ на самом Косову. „Сведоци смо дневнополитичког рата, који се води за сваки глас, између тзв. косовског председника Хашима Тачија и тзв. премијера Рамуша Харадинаја.

Тачи је, између осталог, оптужио Харадинаја за пропаст покушаја да се оживи дијалог са Србијом, што се може тумачити као експлицитно признање тзв. председника Косова о кривцу за неуспех да се преговори поново покрену. Док се двојица свађају, трећи има користи, а у овом случају тај трећи може да буде Самоопредељење Аљбина Куртија, покрет који се по тренутном рејтингу налази међу две најјаче политичке опције на Косову“, истичу саговорници из дипломатских кругова.

Амерички амбасадор Кајл Скот је, подсетимо, у интервју за агенцију ФоНет прошлог викенда поручио да америчка влада неће водити преговарачки процес између Београда и Приштине, „али ћемо бити тамо да помогнемо колико можемо“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да није реално да се само САД укључе у дијалог Београда и Приштине, те да преговори не могу да подразумевају да Србија призна Косово на целој његовој територији.

– За сада нема најаве било какве промене формата и није предвиђено укључивање других земаља у дијалог. Тешко да могу само САД да се укључе а не и још неко, то није реално, рекао је Дачић на конференцији за новинаре са шефицом норвешке дипломатије Ином Ериксен Сореиде, пренела је агенција Бета.

Министар спољних послова Србије је нагласио да је од „кључне важности да се дође до компромиса о Косову, али да решење не може да подразумева да Србија призна Косово на целој његовој територији“, те да „Србија не представља препреку за наставак дијалога – ми само тражимо да се уклоне постојеће препреке како би он био настављен“.

Подршка демаркацији?

Хашим Тачи је казао да је подршка идеји демаркације на Косову увећана и да тренутно износи 35 одсто, „упркос антикампањи које су спроводиле неке политичке партије и други фактори“. „Политичка елита Косова не успева да се уједини по питању припајања делова Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову. Ја ћу, у пуном капацитету председника Косова, са моралним, националним и државним овлашћењима, учинити све да помогнем припајању на миран и демократски начин делова Прешева, Бујановца и Медвеђе… Нико од нас нема право да Косово држи у неизвесности, а однос Србије и Косова мора на крају бити заснован на реципроцитету и укључити међусобно признање“, рекао је Тачи на отварању конференције „Глас народа“, пренео је Радио КиМ на свом порталу. Према Тачијевом мишљењу, „време није наш савезник, статус кво у односима Србије и Косова је неодржив“.

Руска авијација сравнила са земљом базу џихадиста! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА