Најновије

АМЕРИКА ПОТВРДИЛА: Косово је најважнији задатак Вучића

На председнику Србије Александру Вучићу је да одлучи какав је интерес Србије када је реч о Косову и Метохији, каже заменик директора задуженог за Европу и Русију у америчком Савету за националну безбедност Џон Ерат, који додаје да су САД вољне да учествују на предстојећој конференцији у Паризу, али да то још није одређено.

Џон Ерат (Фото: јутјуб)

Ерат је у интервјуу албанском сервису "Гласа Америке" казао да "са Србијом сарађује годинама" и да мисли "да је могуће ослонити се на њу".

“На председнику Вучићу је да одлучи шта је интерес Србије. Мислим да разуме значајне користи, које доноси наставак процеса приступања Србије Европској унији и бољитак, који је то донело суседним државама. И мислим да разуме да ће такав вид интеграције бити у корист грађана Србије” – рекао је Ерат.

“Кључно питање и разлог због ког имам наду у овај процес јесте то што је у интересу Србије да буде способна да реши спор са Косовом и успостави добре суседске односе. Председник Вучић је то и рекао у државном парламенту пре неколико недеља. И мислим да се можемо поуздати у то да разуме где може остварити добробит. На владама у Београду и Приштини је да одлуче шта желе да раде са својом границом” - навео је амерички дипломата.

Ерат и у случају договора Београда и Приштине промену постојеће административне границе Косова не види као реалан сценарио. За поделу Косова, за коју подсећа да је била актуелна још 2007. године током Ахтисаријевог процеса, он каже да је то било и остало глупост.

“Наша позиција, ако максимално поједноставимо, јесте да смо сагласни са било каквим споразумом, који постигну две стране. Циљ је да буде постигнут споразум и да буду нормализовани односи. Немци на то гледају мало другачије. Али, на крају крајева, то је иста ствар јер, не видим како би у практичном смислу велика територијална размена могла да буде прихватљива за обе стране. И то је кључно. САД подржавају принципе ОЕБС, укључујући и територијални интегритет” - казао је Ерат.

Шта Ђукановић хоће да уради са спрским црквама у Црној Гори, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА