Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: „Победник је Путин“ – раздор у НАТО због турске набавке С-400!

Први руски ракетни системи већ су испоручени Турској. Американци прете санкцијама. „Победник на поене је руски председник Путин. Још једном му је успело да подрије заједништво Запада“, коментарише штампа на немачком.

С-400 (Фото: Риа)

Русија је испоручила прве одбрамбене ракетне системе С-400 у Турску. Ова набавка за 1,8 милијарди евра је први пут да је нека чланица НАТО пазарила оружје од Русије. Испорука би требало да се оконча до октобра.

Таква куповина није се допала Сједињеним Државама које сада Анкари прете санкцијама. Вашингтон најављује да ће зауставити испоруку борбених авиона Ф-35. Раније је Турска, која је била укључена у продукцију нове генерације тих авиона, поручила 116 летелица.

Конзервативни лист Велт (Берлин) у наслову доноси одлучну оцену: „Руским ракетама се Ердоган опростио од Запада“.

Другачије пише Бадише нојесте нахрихтен (Карлсруе): „Нико не може да замери земљи на југоисточном крилу НАТО што жели овакав инструмент за самоодбрану – посебно јер су у суседству Сирија и Иран. Али Вашингтон је дуго одбијао испоруку америчког система Патриот. Анкара се зато окренула Русији.“

Лист Фолксштиме (Магдебург) пише да постоји бојазан да би преко радара сада Руси могли да шпијунирају технологију западног наоружања у Турској. Прети се санкцијама, али Турска не попушта „и то из доброг разлога. За Турску се ради о геополитичкој стратегији. Земља кроз милијардски посао са Русијом жели да удари темељ за сарадњу. Ту улоги игра и руски гас којим Турска намерава да задовољи своје велике енергетске потребе.“

„НАТО може да одговори санкцијама, али је упућен на базе у Турској посебно када се у виду има Блиски исток и жариште у Персијском заливу“, закључује Фолксштиме.

Овим потезом турски председник Реџеп Ердоган даје себи и својој земљи на значају, коментарише швајцарски Ноје цирхер цајтунг: „Он је великан који себи може да приушти овако нешто, а Турска је велика земља која води самосталну спољну политику и не требају јој тутори“, пише лист о Ердогановој неизговореној поруци.

Одлука Ердогана да жртвује модерне авиона Ф-35 и набави статично одбрамбено оружје говори да Турска помало одустаје од агресивних планова према Сирији, додаје Ноје цирхер цајтунг. „Нова уздржаност је признање пораза. Ердоган је на почетку сиријског рата покушао да изазове промену режима у Дамаску уз америчку помоћ. Тај план је пропао.“

„Сада се Ердоган нада да ће уз помоћ Руса ипак доћи до решења за Сирију које би било повољно за Турску. Њему је важно да спречи оно што се десило у Ираку – настанак курдске творевине која личи на државу и могла би да изазове дестабилизацију на курдском истоку Турске. Американци напротив и у Ираку и у Сирији веома рачунају на курдске борце“, пише лист и закључује:

„Победник на поене је руски председник Путин. Још једном му је успело да подрије заједништво Запада. Његове ракете још нису ни распоређене, а већ су погодиле циљ.“

Турска добила још делова за С-400, док САД одлажу одмазду „након годишњице покушаја државног удара“. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА