Најновије

НАТО ГЕНЕРАЛ ВОЛТЕРС НАС УВЕРАВА: Улазак у НАТО није предуслов за улазак у ЕУ, а да ли је баш тако?

„Србија је поносна, паметна, посвећена безбедности, миру и сама ће донети одлуку којој оганизацији ће припадати“, изјавио је главнокомандујући НАТО снага у Европи генерал Тод Волтерс, у интервјуу за ТВ Прву.

Тод Волтерс (Фото: Јутјуб)

Волтерс је истакао како су председник Александар Вучић и он претходно имали фантастичну прилику да разговарају о војним доприносима и сарадњи снага које представљају НАТО и снага које представљају Србију, и томе како треба да наставе да раде на промоцији мира.

На питање да ли је за Србију можда будући услов да пре ступања у ЕУ постане чланица НАТО-а, Волтерс је рекао да ти предуслови нису тачни.

– Не постоји услов за чланство у једној организацији у виду чланства у другој. Улазак у НАТО није никакав предуслов за чланство у Европској Унији. Србија је поносна, паметна, посвећена безбедности, миру и сами ће те донети одлуку којој оганизацији ћете припадати – поручио је врховни командант НАТО за Европу.

На питање како тумачи изостанак реакције КФОР када су тешко наоружане специјалне јединице косовске полиције интервенисале на северу КиМ, а КФОР није реаговао, и да ли ће се његовим постављањем на чело ове институције нешто променити, Волтерс каже да је КФОР у обавези да представља НАТО према мандату УН.

– Његова сврха је да подржава сигурност и стабилност и он ће наставити то да ради. Сви ми имамо обавезу да сагледамо све догађаје који се дешавају, а нарочито након завршетка тих догађаја, како бисмо нашли начине на које можемо да постанемо бољи. А као што сви знамо, у многим војним ситуацијама не можемо претерати са комуникацијом. И ово може бити случај у ком настављамо да налазимо начине да комуницирамо све брже и брже – рекао је Волтерс.

Додао је да и ово може бити случај у којем настављамо да налазимо начине да комуницирамо све брже и брже.

– Као професионална војна снага увек ревидирамо наше процесе и процедуре како бисмо унапредили нашу брзину и линије комуникације – истакао је Волтерс.

На питање да ли то што се трансформација Косовских безбедносних снага у косовску војску догодила без сагласности НАТО, а генерални секретар Столтенберг рекао да ће се у Бриселу дискутовати о томе на који начин ће се сарађивати са војском Косова, а што се још није догодило, значи да се НАТО прећутно слаже са постојањем косовске војске, Волтерс каже да КФОР има одговорност и да ће НАТО наставити да ради у складу са војним мандатом.

– Све остале дискусије које сте поменули, њима се бави политичко крило НАТО, то је одговорност генералног секретара и он је тога свестан у потпуности. Оно што сам ја урадио у име генералног секретара је да обезбедим да оно што се тражи од КФОР-а настави да се спроводи и мој фокус ће остати на томе – рекао је Волтерс.

Одговарајући на питање да ли види Русију као претњу за регион, Волтерс је подвукао да је он одговоран за војну сарадњу НАТО и Србије.

У том контексту, главнокомандујући НАТО снага у Европи рекао је да му је једно од открића током ове посете била невероватна способност војске Србије, али да га то уопште није изненадило.

– Ми смо имали вежбе са вашим официрима и војском. Оно што заиста инспирише јесте да су током тих вежби многи партнери из НАТО много научили од својих српских партнера захваљући условима у којима живите и изазовима са којима сте се сусретали – рекао је он.

Због тога је важно да НАТО војници вежбају раме уз раме са српском војском, да уче технике и тактике, закључио је Волтерс и додао да једни од других можемо да научимо и да оно што желимо да видимо јесте константни мир.

Генерал Волтерс похвалио је раније у току дана у разговору са министром одбране Александром Вулином допринос Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније и Уједињених нација, с посебним нагласком на ангажовање наших припадника у мисији у Либану (УНИФИЛ).

Генерал Волтерс састао се јуче и са председником Србије Александром Вучићем, као и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Он је у разговору са председником потврдио да ће КФОР и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији и похвалио председника Вучића за одговорне, мудре и хладнокрвне реакције у кризним ситуацијама на КиМ. Генерал Волтерс је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

Током сусрета са Мојсиловићем потврђено је стратешко опредељење Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.

Милош Јовановић жестоко критиковао део опозиције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА