Најновије

ТРАМП СПРЕМА ТЕРЕН ЗА НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК! Окреће нови лист у односима са великим силама, а у позадини је веома лична ствар

Амерички председник Доналд Трамп показао је током прошлонедељног састанка групе Г20 у Осаки да жели да изгради добре односе са Русијом и Кином.

Путин, Трамп, Ђинпинг (Фото: Синхуа/ Правда)

Прво је имао, како се наводи, пријатељски и тематски разнолик разговор са руским колегом Владимиром Путином у петак. Два лидера сложила су се да ће амерички и руски званичници наставити своје консултације око глобалних и регионалних збивања и начина побољшања и ширења билатералних политичких и економских веза. У суботу се Трамп састао и са кинеским председником Сијем Ђинпингом. Два лидера су се сагласила да поново покрену трговинске преговоре, након једномесечног прекида, а САД су обећале да тренутно неће повећавати постојеће тарифе Кини.

Шта то све значи? Стручњаци сматрају да ово сигнализује почетак Трамповог фокуса на његову председничку кампању, у којој би сукоб са Кином или Русијом био катастрофалан по њега. Стога је приоритет смиривање тензија са две земље које Вашингтон сматра стратешким ривалима којима је циљ поткопавање “америчког светског поретка”.

Русија

- Трамп је увидео да је свађа са Русијом и Кином егзистенцијална претња човечанству коју ни Американци ни остатак света неће подржати. Стога, он трага за мирним решењем са Русијом у Сирији, Украјини и Венецуели, са “шаргарепом” (на крају штапа) за Москву и отварањем прилика за амерички посао жељан ширења својих операција на огромним територијама жедним инвестиција – пише за CNBC аналитичар Мајкл Иванович, указујући да је америчка пословна делегација била једна од највећих на недавном економском форуму у Санкт Петерсбургу.

Руски кључни утицај у нафтном картелу ОПЕК такође се сматра драгоценом помоћи у очувању цена енергената. Иран је још једно питање у којем Русија може пружити руку. Постоји оштар контраст и са најближим америчким савезницима – Великом Британијом, Француском и Немачком – које не само што се јавно не слажу са САД око Ирана, већ и активно супротстављају санкцијама тој земљи и успоставиле су посебну платну установу за пословање са Техераном.

Кина

Кина је скроз други случај.

- Док Русија може бити иритантна у неким глобалним питањима и решавању вековних спорова у Европи, Кина је већ веома кредибилан изазов америчком светском поретку, озбиљно поткопавајући све нестабилније трансатланстске и азијске савезе са Вашингтоном – наводи Иванович.

Трамп ће морати да се задовољи кинеском обавезом да смањи америчке трговинске вишкове, али он мора да заборави на мешање у кинески законодавни процес и економску политику – “вруће” теме које Кина назива “стварима принципа”. Амерички председник је протраћио две и по године и билион долара (раст трговинског дефицита с Кином) гонећи политичке циљеве за које је требало да зна да их Кина никада неће прихватити.

Јапан

- Јапански премијер је стога победник – Трамп му је гурнуо Кину у крило. Шинзо Абе треба зато да буде захвалан Трампу што је остварио немогући јапански сан – наводи Иванович.

Кинески председник је прошле недеље прихватио позив да посети Јапан следећег пролећа. Остаје да се види како ће се Трамп снаћи са Јапаном, који у својој огромној годишњој трговини са Америком оствари вишкове од око 70 милијарди долара, и обавезом Вашингтона да безусловно брани “кључног америчког савезника у Азији”.

- Кад се то све стави на једно месту, Трамп је можда започео процес трајног светског мира. Тај концепт је базиран на идеји да су САД (по могућности на врху), Русија и Кина годинама гледале у јединствени бинарни избор у темељу безбедносне архитектуре – крај човечанства или нови светски поредак изграђен око та три кључна играча чије економије и цивилизацијски интереси позивају на мирну коегзистенцију – закључује Иванович.

А Трамп је на прошлонедељном састанку Г20 у Јапану започео процес са Русијом и Кином који би могао донети мир и економски просперитет свету. Иако су његови геополитички потези можда углавном мотивисани предстојећим изборима у САД, они имају велик потенцијал за стварање новог светског поретка.

Кина ће обновити Сирију, САД, ЕУ и Израел су искључени! Шта се догађа прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц , CNBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА