Најновије

ИРАН СПРЕМА СТРАХОВИТ ОДГОВОР: Упозорили су Британце!

Ирански амбасадор у Великој Британији Хамид Бединеџад упозорио је на могућу ескалацију тензија пошто су британски званичници одбили да искључе могућност уводјења санкција Техерану као одговор на то што је Иран запленио британски нафтни танкер у Ормуском заливу.

Британски танкер (Фото: Јутјуб)

Британија је претходно заплену танкера "Стена имперо" у Ормуском мореузу назвала "непријатељским актом".

Бединеџад је на Твитеру објавио да "Британија мора да обузда оне политичке снаге које желе ескалацију тензија, много већу од питања заплене танкера", као и да је "моменат у региону веома опасан и осетљив" и да је "Иран спреман на различите сценарије", јавио је Ројтерс.

Министар одбране Велике Британије Тобијас Елвуд није искључио могућност уводјења санкција Техерану: "Сада морамо да се побринемо да решимо питање заплењеног брода и омогућимо да бродови под британском заставом плове безбедно у тим водама". Он је рекао да се разматрају различити одговори Техерану, медју којима су и санкције и да ће Лондон о томе разговарати са савезницима.

Британски министар спољних послова Џереми Хант изразио је данас "екстремну разочараност" у телефонском разговору с иранским колегом Мухамедом Џавадом Зарифом због заплене британског нафтног танкера у Ормуском мореузу, док је Зариф пренео Ханту да је танкер прекршио поморска правила и да мора да прође предвиђени правни процес.

Иранска револуционарна гарда пресрела је у петак танкер "Стена имперо" и запленила га, док су на њему била 23 члана посаде, а у међувремену је из Техерана саопштено да су сви добро. Ројтерс преноси да је иранска агенција ИСНА објавила да је Зариф шефу британске дипломатије поручио да танкер "Стена имперо" мора да прође правни процес зато што је прекршио поморска правила. Иранске власти претходно су саопштиле да је танкер задржан због несреће с иранским рибарским бродом и пребачен у луку Бандар Абас ради истраге.

Помпео уверен да ће Асанж бити изручен Америци! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА