Најновије

ЊЕГОВУ МОЋ СУ ОСЕТИЛИ ЏИХАДИСТИ У СИРИЈИ: Руси откривају карактеристике новог извиђачког дрона Корсар (ВИДЕО)

Корсар најновији, извиђачки, беспилотни дрон може да лети на висини од више од 5.000 метара за осам сати, изјавио једржавни конзорцијум Ростек-а.

Корсар (Фото: РИА)

Корсар је први пут демонстриран јавности на Међународном војно-техничком форуму АРМИ 2019, у близини Москве.

Према конзорцијуму, Корсар може летети на надморској висини већој од 5.000 метара, чинећи га недоступним лаком наоружању и многим врстама преносних противавионских ракетних система.

Економичан мотор омогућава да Корсар остане у ваздуху до осам сати. Информације прикупљене беспилотним летелицама обрађују се и преносе у копнене системе у реалном времену. Дрон, дизајниран за ваздушно извиђање у свим временским условима, тежи 100 килограма, има распон крила од 6,5 метара, дужина трупа је 4,2 метра.

Поред војних апликација, Корсар се може користити и за обављање цивилних задатака – праћење стања животне средине, надгледање путева, праћење инфраструктуре, превенција шумских пожара и хитно трагање и спашавање.

У међувремену у САД, најава првог лета најновије руске беспилотне летелице С-70 Окхотник-Б (Хантер-Б) није игнорисана, а издање Популар Механикс ​​је већ оценило ово напредно оружје.

Аутор чланка Кајл Мизоками каже да је Окхотник-Б способан да преноси бомбе високе прецизности на велике удаљености и да може да савлада непријатељске системе противаздушне одбране.

Недостатак кабина и система за одржавање живота, који су потребни пилоту, омогућили су дизајнерима да добију више простора за гориво и муницију. У објави се наводи да Окхотник-Б тежи око 20 тона, што је нешто више од тежине Су-35 борбеног мотора.

Како нема кабине и систем за одржавање живота неопходан пилоту, вероватно има велики унутрашњи одељак за пушке и резервоаре за гориво. Све ово даје му предност.

“Лукав дрон ће обављати опасне задатке против добро заштићених циљева”, пише Мизоками. Према његовим речима, главни задатак беспилотне летелице биће уништавање противаздушних одбрамбених система непријатеља.

Окхотник-Б је дизајниран у складу са шемом “летећег крила”. Први пут је руски беспилотни дрон виђен у фабрици ваздухопловства у Чкалову у Новосибирском у јануару 2019. године. Према речима руских стручњака, први лет ће трајати највише неколико десетина минута.

Један од дронова Корсар чија фотографија је објављена (број репа #23) учествовао у руској војној операцији у Сирији. Овај дрон има 10 црвених стартова. У суштини, црвени старт означава 10 борбених летова које су спровели авиони. Дакле, овај дрон је спровео најмање 100 борбених летова.

Према речима неких медијских активиста, ово може објаснити поновљене извештаје о неким чудним “ракетним ударима“ на мете милитаната у сиријским провинцијама Латакиа, Алепо и Идлиб.

САД се пожалиле да је авион Венецуеле „агресивно пратио“ њихов шпијунски авион, те окривиле Русију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs/ Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА