Најновије

"ОЧЕКУЈЕМ ФАРСУ И ПРЕДСТАВУ": Званичници из Србије нису оптимисти да ће Харадинај бити оптужен у Хагу

Рамуш Харадинај данас ће се појавити пред тужиоцем Специјалног суда за Косово у Хагу. Он ће одговарати на питања о околностима која га доводе у везу са ратним злочинима над цивилним становништвом токм сукоба на Косову. Из тог суда, међутим, никада није саопштено за шта се тачно Харадинај терети.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

Притворска јединица у Схевенингену неће видети Рамуша Харадинаја. Бар не ускоро, јер против њега у овом тренутку не постоји никаква оптужница нити захтев за хапшење. Због тога Харадинај у Хагу неће боравити у ћелији, њему кретање није ограничено, нити постоје било какве заштитне мере. Он је позван само на саслушање, како је сам рекао, као осумњичени. У сличном тону размишља и министар спољних послова.

"Ово је стратешки потез Харадинаја, пошто је знао да ће бити позван да да исказ, то не значи да ће он аутоматски да буде осуђен. Имамо искуства када је Харадинај у питању. Он је на слободи због недостатка доказа", каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да очекује да ће Рамуш Харадинај брзо бити пуштен кући из Хага, и постати "још већи херој", говорећи да је оставком на место тзв. премијера Косова пред одлазак у Специјални суд "штитио интересе Косова". 

"Немам илузије, нити очекујем много. Очекујем фарсу, представу и да ће рећи да су ОВК чинили јунаци који су штитили земљу од српских агресора", рекао је Вучић. 

Казао је да не мисли да је Харадинај који је позван на саслушање пред Специјалним судом за ратне злочине ОВК, повезан са убиством Срба у Старом Грацку, извршеним пре 20 година. Вучић је рекао да сматра да је Харадинај медјутим повезан с многим другим злочинима.

Да доказа сада има, уверен је новинар Миливоје Михајловић и због тога очекује да против Харадинаја буде подигнута оптужница. Он верује да осим доказа има и довољно сведока који ће сведочити о злочинима које су починили он и његови људи, упркос томе што су ранији процеси водјени у Хашком трибуналу пропадали због изненадих смрти сведока или одустајања од наступа пред судом из страха. У кривицу Харадинаја, Михајловић не сумња.

"Он је био комнандант те оперативне зоне Дукађин, односно Метохија, за време рата 1998. и 1999. тај део је Косова је готово потпуно етнички очишћен. Он је вршио прогон становништва са својим људима. Сигурно је да ту постоји озбиљна кривица. Велики злочини су почињени према Србима али и према Албанцима", навео је Михајловић.

Михајловић је то илустровао нестанком једне српске породице почетком 1998. из Харадинајевог села Глођани, која је ослобвођена након интервенције из Црвеног крста.

"Звали смо тадашњег шефа Црвеног крста који је тада интервенисао, рекао живи су и биће ослобођени и онда су ти људи пронађени на раскрсници надомак Глођана, тврдили су да су их Харадинајеви људи претукли, били су у боилници, поједини и по неколико месеци.. То је био један од првих злочина, етничко цишћење његовог села, тако је прошла цела Метохија", каже Михајловић.

Међутим, директор Канцеларије за Косово и Метохију није оптимиста. Марко Ђурић не очекује много од саслушања Харадинаја, због тога што Специјални суд за Косово нису основале УН као што је био случај са Трибуналом за бившу Југославију. Ради се о косовском суду, основаном у складу са косовским правосуђем и косовским уставом, а који је измештен са територије Косова, на основу билатералног споразума Приштине са Холандијом.

"Немам претерана очекивања од свега тога. Али кажем ми нећемо одустати од тога да их гонимо и без неке претеране ни патетике ни не желим да звучи у претећем тону, али за годину, две, 10, 20, ратни злочин не застарева, па ћемо да видимо", каже Марко Ђурић.

Рамуш Харадинај у среду стаје пред тужиоца Специјалног суда за Косово, када ће, како је сам најавио, дати исказ као осумњичени за ратне злочине над цивилним становништвом током сукоба Косову 1998. и 1999. године.

Браћа Харадинај водила трговину органима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА