Најновије

ТАЈАНСТВЕНИ ПРОЈЕКАТ 717: Неочекивани десант из морских дубина! (ВИДЕО)

Када прочитате реч подморница сигурно помислите на већ стандардно прихваћени концепт подморнице опремљене торпедима и балистичким или крстарећим пројектилима. Међутим, какве везе имају тенкови или авиони са подморницама?

Пројекат 717 (Фото: Јутјуб)

Да, добро сте чули, у последњих 70 година, више пута су разматрани пројекти подводних носача авиона или десантних подморница за десант трупа и технике директно на обалу. У Совјетском Савезу је разматрано више оваквих пројеката, један, који је отишао најдаље јесте пројекат који би био достојан каквог научнофантастичног филма, а ради се о “Пројекту 717”.

Нуклеарна подморница пројекта 717 представљала би необичну класу транспортно-десантних подморница. По замисли конструктора подморница “717” би се приближила обали и испоручила оклопна возила и морнаричку пешадију директно на обалу кроз два отвора која су требала да се налазе на предњем делу подморнице.

Развој концепта подморнице пројекта 717 је започео 1967. године од стране ЦКБ Волна под руководством Н.А. Киселева који је руководио претходним сличним пројектима у Совјетском Савезу. Технички део пројекта је завршен до 1971. године. Према усвојеном концепту подморница се састојала од 3 унутрашња трупа, једним централним у којем су се налазили мотори, ” реактора, посада и сви главни системи подморнице и по један труп за десантно одељење који се налазио на боковима подморнице.

Бочни десантни простор би могао примити до 20 лаких тенкова или БТР-ова. Прихваћени дизајн подморнице је предвиђао њену дужину од 190 метара и депласман од 18 000 тона када је подморница на површини!

Предвиђена дубина зарона је износила 300 метара а подводна брзина 18 чворова.

Транспортно-десантна подморница пројекта 717 је требала да носи и до 252 мине у минским цевима, требала је поседовати апарате за мисије подводног спашавања а од наоружања је требала поседовати 6 торпедних цеви и два 30 милиметарска топа чија је намена требала бити подршка десанта приликом искрцавања.

Међутим, до реализације овог пројекта никада није дошло иако је био на корак до почетка радова будући да су у време завршетка пројекта за СССР били важнији пројекти стратешких балистичких подморница који нису могли чекати на реализацију “Пројекта 717”.

Пројекат 717 је требао да се гради у руском бродоградилишту Севмаш, које се налази у Северодвинску, на Белом мору Русије.

Нећете веровати која земља има најјаче ваздухопловство у региону! Прочитајте ОВДЕ која.

Извор: logicno. com/Никола Ж.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА