Најновије

КОСОВСКО ПИТАЊЕ ГЛАВНА ТЕМА РАСПРАВЕ У АМЕРИЧКОМ СЕНАТУ: Ентони Годрфи говорио о Србији!

Кандидат за новог амбасадора САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да Србија као политички и економски лидер има кључну улогу у регионалној стабилности, а да ће његов приоритет, ако постане амбасадор, бити нормализација односа Београда и Приштине.

Ентони Годфри (Фото: rs.usembassy. gov)

Ентони Годфри је нагласио да у Београду, Приштини, Вашингтону и Бриселу раде све да нађу начин да Србија и Косово дођу до трајног и одрживог решења и одступе од контрапродуктивних корака којима обе стране прибегавају.

- Обема странама је потребно да крену напред, а наш посао је да то омогућимо - рекао је Годфри у Сенату, одговарајући на питање демократске сенаторке Џин Шахин о томе шта се може учинити да Србија и Косово дођу до решења, преноси Глас Америке.

Демократска чланица Одбора за спољне послове у Сенату Џин Шахин рекла је да је недавна примопредаја руских борбених возила Србији у Нишу двоструко забрињава, због тога што Русија жели да утиче на ситуацију у Србији и зато што се тиме застрашују остале земље у региону, имајући у виду "улогу Србије у ратовима деведесетих", на шта је Годфри одговорио да ће охрабрити Србију да напредује ка Западу, што укључује и нормализацију односа са “Косовом”.

Годфри је рекао да је после дипломатске службе у Москви, "у потпуности свестан агресивног понашања Русије, малигног утицаја и кампање дезинформација, коју води у Европи", и да САД улажу велики напор да се томе супротставе.

Како је рекао, уколико буде изабран за амбасадора, радиће и на побољшању односа Србије са БиХ, Црном Гором и Хрватском, али ће наставити да "притиска" Владу Србије да се заврши истрага о убиству браће Битићи 1999. године.

Подршка реформама и европским интеграцијама

Кандидат за новог амбасадора истакао је да је у стратешком интересу САД да се Србија развије у модерну, демократску и европску нацију.

- Подржавамо интеграцију Србије у Европску унију. Земља је на прекретници и лидери морају да спроведу реформе како би напредовали ка ЕУ - рекао је Годфри.

Према његовим речима, демократија и владавина права су важан елемент деловања САД у Србији, због чега он жели да промовише и брани демократске вредности.

- Насиље над новинарима и претње насиљем новинарима у Србији повећавају аутоцензуру и спречавају могућност новинара да објективно информишу јавност - рекао је кандидат за новог амбасадора САД у Србији.

Инвестиције и борба против корупције

Говорећи о економији, Годфри је истакао да економски развој Србије има огроман потенцијал захваљујући образованој и талентованој радној снази, због локације која је важна трговинска раскрсница Европе и дугачке традиције гостопримства.

- Србија је учинила велике кораке да реформише своју економију, мора и да смањи бирократске препреке и да се бори против последица корупције да би била привлачнија за пословање - рекао је Годфри.

Навео је да ће радити на значајним америчким инвестицијама у Србији, које су за сада отвориле 20.000 радних места од 2000. године.Како је оценио, Србија је важан партнер у војним односима као и у мисијама за одржавање мира, нагласивши да је сарадња Србије са Националном гардом Охаја једна од најуспешнијих у Европи. За односе САД и Србије рекао је да имају дугу и компликовану историју, од савезника у оба светска рата до тешких времена из деведесетих година прошлог века.

Ентони Годфри тренутно ради као заменик амбасадора САД у Москви, а иза себе има скоро 40 година службе у америчкој Морнарици и дипломатији. Дипломирао је на Универзитету Калифорнија и говори руски, турски и српски језик.

Дрецун има решење како да подигнемо оптужнице против ОВК, прочитајте о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА