Најновије

ЖЕЛЕ ДА СЕ ЗАШТИТЕ ПО СВАКУ ЦЕНУ: Турска ојачава своје границе! Шта смета Америци у вези "Коридора мира"?

Турска планира да успостави сигурносну зону уз своју границу са Сиријом, речено је у Националном савету одбране. „На седници смо још једном потврдили наше планове да уложимо све неопходне напоре за успостављање "Kоридора мира" у оквиру обезбеђења безбедности наших граница“, пише у саопштењу.

Tурска војска на граници са Сиријом (Фото: јутјуб)

Национално веће одбране је такође приметило да је „позиција Турске на источном Медитерану заснована на намери да обезбеди мир и стабилност у региону и да допринесе развоју регионалне сарадње.“

"Турска ће се и даље придржавати одлучног и принципијелног става усмереног на одбрану правних интереса Турске и Турске Републике Северни Кипар на источном Медитерану заснован на нормама међународног права", наводи се у саопштењу.

Расправа о успостављању тампон зоне на турској граници са Сиријом први је пут започета још 2013. Разматрано је неколико опција, укључујући зону забране лета и безбедносну зону на сиријској територији за избеглице. Анкара ревидира ову идеју сваке године, али не наставља даље из различитих разлога.

Прошле недеље је Турска одржала консултације са Сједињеним Државама о успостављању безбедносне зоне. 24. јула турски министар спољних послова Мевлут Чавусоглу рекао је да Анкара и Вашингтон нису постигли договор у вези с тим питањем. „Турска није постигла споразум са САД-ом о томе колико дубока безбедносна зона треба да буде и ко ће је контролисати.“ Анкара каже да би тампон зона требало да буде дубока 30-40 км.

Ко ће победити на индијском тржишту оружја, Русија или Америка, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА