Најновије

ГРМЕЋЕ МОЋНА МАШИНА: Кинези са копијом совјетског тенка Т-54 освајају Африку!

Кинези ремонтовали и модернизовали Тип-59 (копију совјетског тенка Т-54А) и понудили га сиромашним афричким и азијским државама.

Кинески тенк Т-59 (Фото: Јутјуб)

Тенк ће бити опремљен глаткоцевним топом у калибру 125мм, динамичком оклопном заштитом и новим погоном који ће генерисати 800 коњских снага.



Крајем прошлог месеца у кинеског граду Тјенчину је одржан сајам наоружања и војне технике ДВЕX-2019. Поред присуства великог броја различитих типова нове и унапређене борбене технике, Кинези су приказали и модернизовани тенк Тип-59, који је практично демонстрирао своје техничке способности на војном полигону који је интегрални део ове манифестације- преноси интернет портал РГ.



У овом моменту, оклопно-механизоване јединице које се налази у саставу кинеске војске располажу са око три хиљаде ових тенкова. Кинези у последње време постепено замењују ове тенкове савременијим решењима.

Међутим, Кинези немају намеру да замењену технику „изрежу“ и пошаљу на отпад. Кинески инжењери су за ове тенкове направили солидан пројекат ремонта и модернизације, и тако сређене их понудили страном тржишту. Овај тенк је сасвим коректно решење за сиромашне државе које себи не могу да приуште најсавременије типове основних борбених тенкова, а истовремено желе да имају солидне оклопне јединице у редовима својих армија.

На пример, прошле године је постало извесно да је на модернизоване тенкове „око“ бацио Бангладеш. Ова земља има намеру да од Кине купи око 300 модернизованих „педесет деветки“. Поред Бангладеша, и Танзанија је намерена да набави додатну количину ових тенкова.

Ови тенкови по својим техничко-тактичким карактеристикама не одступају много за модернијим тенковима Тип 96А.

Кинески конструктори су уместо стандардног олученог тенковског топа у калибру 100мм, на модернизовану верзију тенка Тип-59 интегрисали глаткоцевни тенковски топ калибра 125мм опремљеног системом за аутоматско пуњење граната. Ова капитална модификација је знатно повећала ватрену моћ тенка. Поред основног наоружања, Кинези су овај тенк опремили и са новим нишанима.

Један од захтева у пројекту модернизације „педесед деветке“ био је и повећање нивоа оклопне заштите тенка. У вези са тим, кинески инжењери су на основни оклоп додали елементе динамичке заштите. Такође, побољшана је и покретљивост тенка интеграцијом новог мотора снаге 800 „коња“. Унутар тенка су инсталирани и савремени системи везе.

Поред горе поменутих земаља, у последње време је за набавку овог тенка заинтересовано и неколико афричких држава.

Прочитајте ОВДЕ како је Сергеј Шојгу саопштио лоше вести Владимиру Путину.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА