Најновије

РУСКА АГЕНЦИЈА: Експлозија нуклеарне ракете у Русији створила радиоактивни облак!

Руска државна метеоролошка агенција саопштила је да је пронашла радиоактивне изотопе стронцијума, баријума и лантана у узорцима после несреће која се догодила током тестирања ракетног мотора на северу земље раније овог месеца, јавио је Интерфакс.

Експлозија у Русији (Фото: Јутјуб)

Облак радиоактивних инертних гасова формирао се као резултат распадања изотопа и изазвао је краткотрајни пораст зрачења, који је регистрован у Северодвинску после несреће, наводи се у саопштењу.

Руска државна нуклеарна агенција "Росатом" саопштила је раније да се несрећа десила 8. августа током ракетног теста на платформи у Белом мору. Тада је погинуло петоро људи, а три особе су повређене.

Агенција је обећала да ће, без обзира на овај догађај, наставити да развија ново наоружање, а настрадале је описала као хероје.

Локалне власти у Северодвинску саопштиле су да су примиле обавештење о планираним војним активностима и да је од становника села Нонокоса затражено да напусте ову територију од 14. августа.

Према подацима метеоролошке службе, ниво радијације у Северодвинску порастао је 16 пута непосредно после несреће.

Званичници су рекли да се догодила експлозија током теста ракетног мотора.

Норвешка станица за мерење радијације рекла је да је после експлозије у којој је погинуло петоро научника, уследила нова, два сата после прве и да је управо та експлозија узрок пораста радијације. Другу експлозију је највероватније проузроковала ракета на нуклеарни погон, наводи норвешка агенција Норсар, а гувернер региона Архангелск одбацује такве наводе.

Руси су опколили труску осматрачницу у Сирији. Прочитајте ОВДЕ  шта следи.

Извор: Срна/Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА