Најновије

СНС формирао „оперативни тим“ за креирање афера?!

Само парламент који представља и грађане који мисле другачије од владајуће политике има легитимитет да доноси најважније одлуке, каже Саша Пауновић, потпредседник ДС и председник општине Параћин, одговарајући на питање које многи постављају, шта је циљ и исход бојкота предстојећих избора.

СНС (Фото: Јутјуб)

Који ће бити ваш став, као потпредседника странке, када се у ДС буде разговарало о бојкоту избора?

– Демократска странка ће одлуку донети у складу са ставом осталих опозиционих политичких организација.

Спекулише се да би управо ДС могао да наруши јединствену одлуку Савеза за Србију о бојкоту. Има ли ту истине?

– Колико је мени познато таква могућност не постоји.

Рекли сте да ћете прихватити одлуку о бојкоту без обзира што се тако без борбе предају општине у којима је опозиција на власти. Зашто је добра одлука о неизласку на локалне изборе када сте толико дуго одолевали покушајима напредњака да вас смене?

– Рекао сам да уколико буде донета одлука о бојкоту, неће бити листе Демократске странке на локалним изборима.

Још кажете да истраживање из маја које је СНС радио показују да они немају шансе за победу на локалним изборима. Како из тог угла објашњавате евентуални бојкот?

– Да, наша а и истраживања која је радио СНС говоре да је наша изборна победа извесна, наравно уколико избори буду иоле фер и поштени. Међутим, према оном што сад знам, управо због оваквих истраживања, напредњаци ће покушати да нас пре избора физички уклоне са јавних функција у локалној самоуправи, конструисањем „афера“ и притварањем јавних функционера уз изнуђивање „признања“ претњом вишемесечним притвором. Тај план треба да кулминира у наредна два месеца и за то је наводно формиран посебан „оперативни тим“, практично тим за злоупотребу државних институција у политичке сврхе. Могли су на исти начин да формирају и одред плаћених убица, али им је вероватно ово јефтиније. Ако „операција“ креирања афера, тоталног медијског обрачуна и физичког уклањања не успе у потпуности, онда нас чека долазак мафијашких група које ће се стационирати у Параћину, „обрадити“ одборнике, њихове чланове породица, а затим и грађане, како се ништа не би препустило случају. Да ли вам то изгледа као атмосфера у којој се могу одржавати избори?

На који начин ћете својим суграђанима који вас подржавају објаснити неизлазак на изборе и то што ће остати без заступника којима верују у локалном парламенту?

– Мафија је преузела државу, па и ти и такви парламенти више ништа не значе.

Да ли се у Параћину већ сада припремају групе грађана за излазак на локалне изборе а које ће у ствари бити опозиционе?

– Увек пред изборе долази до формирања група грађана, оне се увек руководе својим интересом а не идеолошким разлозима.

Зашто мислите да су процеси против општинских службеника у Параћину монтирани и да ли је на вама да оцењујете те поступке?

– Ако им током поступка државни службеници читају вести са локалних напредњачких портала са лажним вестима, ако их узгред питају да ли познају „моћног човека СНС из Параћина“, једног од овдашњих повереника СНС, ако им прете притвором од више месеци док се саслушају сведоци, уколико не „признају дело“ образлажући да ће због недостатка службеника саслушавање сведока бити спровођено темпом од једног лица месечно, ако они сами кажу да су потписали признања због претње притвором, а не зато што мисле да су учинили оно што им се ставља на терет, ако локални портали са лажним вестима којима управљају напредњаци имају информације пре чланова породице, ако се хапшења најављују преко тих портала, ако напредњаци на састанцима које држе у Параћину по месним заједницама отворено говоре да очекују „интервенцију из Београда“ која ће се састојати у „хапшењима“, јер „ако овако остане до избора, питање је шта ће бити на изборима“, ако се људи оптужују за тешка кривична дела да би се створио основ за притвор, иако је реч о често баналним прекршајима до којих долази јер због забране запошљавања нема ко да ради у општинским службама, ако су бар у два случаја лица приведена када им је истекао рок да „пређу у СНС“ и ако све ово није и све што знам, али је оно о чему могу јавно да говорим, какав бисте закључак ви извели?

На крају, заиста, можда није реч о политичкој акцији Српске напредне странке, јер у овој земљи више се не зна до које границе вас неко прогони политички, а од које границе већ постоји могућност да неко ко има пара и ко се тренутно заклонио иза СНС фасаде, просто потплати државне службе да вас хапсе ако му сметате. А наши „политички противници“ у Параћину у оквиру повереништва СНС препуни су пара.

Шта се променило набоље након иницијативе опозиционих општина пред Саветом Европе?

– Па тешко је рећи да ли се то што се променило може назвати „променом набоље“. Променило се то што је Србија сад стављена на листу земаља у којима постоје проблеми са правом грађана на локалну самоуправу и локалну демократију, па се Србија уз Турску и Молдавију редовно наводи као земља у којој се крше људска права у овом погледу. Србија је и одбила да се сагласи са предлогом за слање постмониторинг мисије Савета Европе која би установила да ли има проблема са стањем локалне демократије, што обично значи да таква земља има нешто што жели да сакрије.

Знате ли када ће се у Параћину наставити протести?

– Зависи на које протесте мислите. Протести „параћинске опозиције“, тј. СНС-а против локалне власти заустављени су после скандала са довожењем рудара из Деспотовца у радно време да глуме „незадовољне Параћинце“, што је и за наше локалне политичке тензије било превише. Када ће се и да ли ће се наставити видећемо. Што се тиче оних других протеста, опозиције на државном нивоу против државне власти, тренутно, сем у Београду, нигде нема протеста. Међутим, то је само привидни мир, Србија је само привидно умирена, једна искра запалиће све.

Дијалог у атмосфери притисака има мале шансе

Председник земље се срео са државним секретаром САД. Како оцењујете поруке са тог састанка?

– Ништа ново нисмо чули, а што већ нисмо знали, најважније информације о томе шта се заправо дешава остале су иза затворених врата, недоступне јавности.

Мислите ли да је исправан став Србије која неће да настави дијалог са Приштином док се не укину таксе?

– Сваки дијалог у атмосфери притисака има мале шансе за успех, а увођење такси штетно је за све и не користи смањењу тензија.

Прочитајте ОВДЕ  ко то каже да је опозиција пројекат власти.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА