Најновије

РУСИЈА РАЗВИЛА НОВУ ТЕХНОЛОГИЈУ ЗА ХЕЛИКОПТЕРЕ: Амерички пандан му не може ни прићи! Сада ће бити неухватљиви!

Русија је развила технологију захваљујући којој ће борбени хеликоптери моћи да лете брзином и до 600 километара на сат, што је много брже од америчких пандана.

Руски војни хеликоптер (Фото: јутјуб)

Компанија “Камов”, која је део холдинга “Хеликоптери Русије”, већ је патентирала ту технологију, а вест је обелоданио главни конструктор предузећа Сергеј Михејев током недавно одржаног Међународног авијационо-космичког салона “МАКС 2019” у Жуковском, недалеко од Москве.

Према његовим речима, перспективни пандани које производе америчке компаније “Боинг” и “Сикорски” још нису достигли такве показатеље — амерички хеликоптери који су у развоју летеће брзином од 480 до 550 километара на сат.

Будући да компанија “Камов” има све компетенције за стварање таквих врста летелица, руски војни експерти кажу да се њиховим изјавама може веровати. Они објашњавају да многе компаније већ дуже време раде на стварању брзих хеликоптера и да ће у перспективи хеликоптери који развијају велике брзине помоћи и у борби против непријатељских ловаца-бомбардера.

Војни експерт и заслужни војни пилот Русије, генерал-мајор Владимир Попов, међутим, сматра да се такав пројекат може појавити тек за десет година.

“Прорачуни показују да данас можете да постигнете тако велике брзине захваљујући енергетским могућностима мотора, аеродинамици ротора и конструкцији самог хеликоптера. Ту се користи много нових технологија. Ми можемо да кажемо да смо испред целе планете и заиста је то тако. За постизање брзине од 600 километара на сат за хеликоптер, без сумње, потребни су посебан приступ и напредна технологија. Међутим, мислим да нико неће имати такав пројекат још десет година”, сматра Попов.

Експерт је истовремено истакао и велики потенцијал руске авијационе индустрије.

“Такве изложбе попут ’МАКС 2019‘ дају нам разлог да слободно можемо да кажемо да наша авијационо-космичка индустрија и ваздухопловна индустрија и наши конструктори, технолози и произвођачи имају велики потенцијал и сјајне могућности. У ствари, ми смо међу три најбоља произвођача авиона у свету”, истакао је Попов.

На руском ловцу пете генерације спремају нови концепт, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА