Најновије

УСВОЈЕНА "ФИЦОВА ОСВЕТА": Овај споран закон дозвољава политичарима да пишу шта хоће!

Контроверзни предлог посланика владајуће партије Смер-Социјалдемократија Душана Јарјабека и Мирослава Чижа, којим се у словачки Закон о медијима враћа тзв. “право на одговор” политичара усвојен је у парламенту данас непосредно пре поднева. Предлог је подржало 86 чланова парламента, а 51 је гласао против.

Посланика владајуће партије Словачке Смер-Социјалдемократија Душан Јарјабек (Фото: јутјуб)

Нови прописи требало би да ступе на снагу првог новембра 2019. За разлику од тзв. “права на исправку”, које и даље може да искористи сваки словачки грађанин, укључујући и политичаре, нове одредбе значе да политичар може да напише шта му је воља и да медији то морају да објаве на истом месту и у истој форми (врста, величина фонта и сл.) као и првобитну вест. Уколико одбију да то учине, медијима прети казна до 4.980 евра.

Позитивно је што је усвојен и амандман посланика опозиције Ондреја Достала (Словачка политичка партија-САС партија), којим се могућност одговора ограничава на нетачне и непотпуне информације. Према оригиналном предлогу, политичари би имали право да коментаришу сваку информацију која је објављена о њима, па чак и оне које су истините и тачне. Амандман су подржале и владајућа коалиција, и опозиција. Од 139 посланика, за њега је гласало 137.

Упркос томе, промену Закона о медијима, познату као “Фицова освета”, новинари и издавачи виде као опасност за њихов рад, иако је након смрти новинара Јана Куцијака влада обећала да ће побољшати услове рада новинара. Многи је виде као израз самовоље и намерног настојања појединих политичара, који сматрају да су оштећени, да ограниче основна права словачких грађана.

Смер-СД је већ једном успео да прогура то право 2008. Новинари и издавачи су се томе оштро супротставили, а новине су штампане с празним насловним страницама. Године 2011. влада Ивете Радичове избацила је то право из Закона о медијима.

Како је Путин срушио западне санкције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА