Најновије

Ректорка: Стајем уз своје студенте! Спора одлука о валидности доктората Синише Малог нарушава углед БУ!

Pекторка Београдског универзитета Иванка Поповић саопштила је, након разговора са студентима у згради Ректората, да "упитност доктората и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед Универзитета" као институције од националног значаја, и да је зато је "у интересу свих чланова академске заједнице да се ово питање реши у најкраћем могућем року".

"Као резултат иницијативе студената који бораве у Ректорату, Сенат, Савет и Студентски парламент БУ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра 2019. године донесе своју коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања. Овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује. Управи ФОН је препоручено да Факултет достави Одбору за професионалну етику свој Извештај са мишљењем и пре истека рока", наводи се у саопштењу ректорке.

Поповић је позвала "све актере у политичком и јавном животу, председника државе, председницу Владе, министре, председницу скупштине, посланике владајуће већине и све друге стране на одговорно понашање, уз пуно поштовање аутономије БУ, његових процедура, слободе мишљења и изражавања његових студената и свих запослених".

Универзитет је заједница оних који уче и оних који подучавају и као таква представља институцију која јединствено и самостално решава своје проблеме, казала је Поповић.

"Као ректорка Универзитета у Београду, прихватам моралну одговорност и стајем уз своје студенте који бораве већ 12 дана у згради Ректората и боре се за аутономију и углед Универзитета", нагласила је ректорка.

Ректорат прихвата одговорност за решавање питања доктората, које се, како наводе, одлаже више од пет година.

"Студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице. Такође, ангажована лица на обезбеђењу зграде Ректората не сносе одговорност за застој рада Ректората. Универзитет ће преузети све расположиве мере да отклони евентуалне последице због застоја његовог рада", наводи се у саопштењу из Ректората.

Универзитет се, како се наглашава, обавезује и да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

"Овим ће бити обезбеђени услови да се наставна година нормално одвија и студенти без сметњи испуне своје предиспитне и испитне обавезе. На овај начин, уз допунски испитни рок, студенти неће трпети последице одржавања Игара. Учесницима и волонтерима Игара биће обезбеђени ЕСП бодови за ваннаставне активности. Позивамо Владу Републике Србије да у што краћем року усвоји буџет Европских универзитетских игара 2020 ради омогућавања њиховог организовања", саопштено је.

Управа БУ захтева и да сви факултети, у складу са акредитованим студијским програмима, обезбеде пуну доступност обавезне литературе за све предмете.

"Препоручујемо да се отпочне са израдом уџбеника на катедрама где они не постоје, како би у будућности могла да се спроведе адекватна реевалуација оптерећења, што ће омогућити лакше праћење квалитета наставе и курикулума. Ово ће свим студентима омогућити квалитетније програме и наставу", навела је ректорка.

Студенти су блокаду Ректората почели 13. септембра, на Дан БУ, како студенти наводе "због неодговорног понашања надлежних према образовању, пада БУ на Шангајској листи, ремећења наставне године због одржавања Европских универзитетских игара, недостатка литературе за похађање наставе".

Представница студената Мила Јовановић казала је данас, након разговора са ректорком Поповић, да су они протекли у "добром тону" и да се нада да ће бити "успешни", а да ће о резултатима говорити ако до краја дана ректорка испуни оно што је договорено.

"О резултатима ћемо се говорити када ректорка испуни оно што смо се договорили. Надамо се да ће то у току дана бити испуњено. Ми од почетка од Универзитета тражимо став, ушли смо у блокаду да бисмо истерали на чистац плагијат Синише Малог. У јулу смо нагласили још да ћемо доћи у ову блокаду. У блокади смо већ 12 дана и обећали смо да ћемо положити овај испит", казала је Јовановић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Веља Илић поручио Драгану Марковићу Палми.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА