Најновије

СУПЕРСОНИЧНА РАКЕТА "ОНИКС-М" ЋЕ НОСИТИ АТОМСКУ БОЈЕВУ ГЛАВУ: Руси започињу тестирање!

Компанија "НПО машиностроения" је развила нову крстарећу суперсоничну ракету која ће носити ознаку "Оникс-М". Овај пројектил ће остваривати знатно већи ефективни домет од базичне варијанте противбродске ракете класе море-море и обала-море. Њена пробна тестирања се очекују до краја ове године.

Руски брод (Фото: РИА)

„На бази оперативне крстареће ракете „Оникс“ конструисали смо нову варијанту која носи ознаку „Оникс-М“. Ова ракете ће моћи да оствари ефективни домет и до 800км“. Према речима извора „ракета је опремљена ефикаснијим системом навођења и са великом прецизности може да уништи како циљеве на површини мора, тако у земаљске циљеве“. Поред тога, ова ракете ће имати и повећани степен отпорности на противелектронска средства непријатеља.

Други извор из руског војно-индустријског компелкса је саопштио, да је нова верзија ракете требала да буде тестирана још у првој декади септембра. Тестирање је планирано у акваторији Баренцовог мора на полигону Северне флоте. „Међутим, пробна лансирања нису реализована због неопходности додатних провера опитних образаца ових ракета“ – рекао је овај извор. Све је померено за наредна два месеца. Извор је додао, да ће модернизована ракета бити опремљена конвенцоналном али и нуклеарном бојевом главом.

Габарити саме ракете и њене летно-техничке карактеристике су остале на нивоу базичног пројектила. Основна верзија ракете је тешка 3000 килограма и дугачка осам метара. Калибар бојеве главе је 670мм. Погони је тзв “Ramjet” мотор који је тежак 200 килограма. Са њим ракета може да достигне брзину од око 3000 км/час. Експортна варијанта ракете која носи ознаку „Јахонт“ може да погоди циљ на 300км, док верзија ракете која је искључиво намењена за потребе руске армије носи ознаку “Оникс” и има домет до 600км.

У првом делу путање ракета се наводи инерцијално са радарским висиномером, док у завршници путање у зависности величине циља команду над ракетом преузима моноимпулсна радарска глава за самонавођење која може да захвати циљ на даљини од 75км. Наоружана је пробојно-рушећом бојевом главом. „Оникс-М“ ће поред конвенционалне моћи да носи и нуклеарну бојеву главу.

Развојна компанија “НПО машиностроения” (интегрални део корпорације „Тактичко ракетно наоружање“) саопштила да планира модернизацију суперсоничне крстареће ракете „Оникс“.

За шта су способне нове сиријске јединице које је обучавао руски спецназ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА