Најновије

ИЗИГНОРИСАЛИ ВУЧИЋА: Држао говор о Косову пред празном салом УН! (ВИДЕО)

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић је током свог говора у УН поручуо да је Косово наводно проблем за економски раст Србије и младе. Клупе у згради Уједињених нација биле су упадљиво празне током говора Александра Вучића који је саопштио на енглеском језику, а председник Србије и лидер напредњака највише пажње је посветио Косову.

Председник Србије Александар Вучић држи говор у УН (Фото: јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку да нерешено питање Косова и Метохије оптерећује економски раст не само младих у Србији, већ и у региону и да трајно решење мора да буде постигнуто. Да ли Вучићев став да компромис лежи у решењу у ком ниједна страна не добије све, али обе добију довољно представља, како сматрају аналитичари, припрему јавног мњења за признање Косова?

Од Хемингвеја, преко Линколна, све до домаћих писаца. Обраћање председника Србије пред светским лидерима обиловало је цитатима, којима је илустровао горући проблем – решавање статуса Косова и Метохије, за које је тражио разумевање и подршку великих држава.

„Српски писац и дипломата Јован Дучић је говорио да су наши непријатељи само прерушени пријатељи, од којих нас деле само неспоразум или предрасуде. Вековни проблем Косова је више од неспоразума или предрасуда, али ми смо храбро и реалистично, са вољом и надом започели потрагу за трајним решењем. (…) Као што је амерички председник Џон Кенеди рекао, не можемо да преговарамо са људима који кажу „шта је моје, моје је, а шта је твоје, можемо да преговарамо“. Зато трајно решење, каквим га ја видимо, мора бити постигнуто тако да ниједна страна не добије све, али добије довољно“, рекао је председник Србије у УН.

Вучић је навео да се поноси независношћу српске спољне политике и изградњи добрих односа са земљама региона, јер, каже, Србија није острво.

За бившег амбасадора Србије у Уједињеним нацијама Павла Јевремовића, у питању је био стратешки говор намењен како светској, тако и домаћој јавности.

„Говор је очигледно веома смишљено и пажљиво написан. Да се то са озбиљношћу схвати од стране свих фактора у земљи који у томе учествују у спровођењу свега што је наведено у иступању председника, а до сад смо били сведоци да није било тако“, оцењује Јевремовић.

Кад су се светла светске позорнице угасила, своје ставове председник је нешто пластичније појаснио српским медијима, присетивши се разговора са синоћне вечере са светским лидерима.

„Ја сам и тамо ово говорио – а што ви мене, кад хоћемо да купимо одређено оружје, питате шта ће ми. Шта те брига шта ће ми“, рекао је Вучић.

Коме сте рекли то?

Вучић: Није важно, неким Американцима.

Значи, вечера је била добра за Србију?

Вучић: Ја то не могу да кажем, пошто нисам ништа јео, али је састанак био добар. Парче хлеба сам појео и било је воде, а и вино које су служили није било…“

Оно шта је извесно било на столу, свакако су предлози за решавање косовског питања. Најновије Вучићеве поруке новинар Дојче велеа Немања Рујевић тумачи као другу етапу кувања жабе, односно српског јавног мњења. Према његовим речима, након што је јавност припремљена апокалиптичним најавама, сада се само преговара о цени.

„У пијачарском речнику предњачи сам Вучић који неуморно понавља да не могу Албанци да добију све, а Срби ништа. Не треба много луцидности да се у томе прочита његова спремност да крене у признање такозваног Косова само ако погодба буде прихватљива. Уместо да коначно саопшти план за Косово, да каже шта хоће уместо шта неће, Вучић тврди пазар“, оцењује Рујевић.

Вучић је, међутим, поновио да Србија не признаје једнострано проглашену независност лажне државе, подсећајући да је за Уједињене нације Косово још увек аутономна покрајина Србије. У дијалогу под покровитељством Европске уније, каже, направљени су кораци унапред, али преузете обавеза засад испуњава само Србија.

Шта до сада знамо о новом специјалном посреднику ЕУ у дијалогу Београда и Приштине, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА