АМФИЛОХИЈЕ ЖЕСТОКО УЗДРМАО РЕЖИМ У СРБИЈИ: Ђурић му упутио отворено писмо, Зорана кипти од беса...

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио је отворено писмо митрополиту Амфилохију.

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Како је навео, Амфилохију се обратио "у вези са тешким речима" које је у беседи изнео на рачун државне политике Србије на Косову и Метохији, као и "тешких и ружних речи на рачун председника Србије".

Марко Ђурић је рекао да увек полази од разумевања за бригу за православни народ и светиње на Космету. Каже и да Амфилохије има легитимно и неотуђиво право да изнесе свој став али напомиње да не може да се отме утиску да тешким речима и клеветама чини супротно од онога за шта тврди да се залаже.

"Рећи ћу Вам сасвим искрено, ризикујући да и сам постанем мета клетви и беса, да су Ваше речи убојите, отровне и тешке и да се њима могу радовати само непријатељи нашег народа, којих није мало ни на Косову и Метохији, ни у републици из које долазите", навео је Марко Ђурић.

Додао је да Амфилохије унапред тужи и пресуђује и да издајникком назива српског председника не због нечега што јесте урадио него за нешто што он мисли да би Вучић урадио.

Ђурић је навео и да се не сећа да је Амфилохије са толико "зловоље" наступао у тренутку док је Црна Гора напуштала државну заједницу са Србијом.

"Уз уважавање свега што сте учинили за опстанак Српске православне цркве и њене светиње у Црној Гори, питам се са каквим сте побудама прећутали да је држава Србија управо под руководством Александра Вучића, дајући финансијска средства и подршку стручних установа, потпуно или делимично обновила 49 цркаве и манастира на Косову и Метохији", написао је Ђурић.

Напоменуо је да је Вучић одбио све притиске великих сила да Србија призна независност Косова и спречио чланство Приштине у међународним организацијима, као и да је марљиво радио са својим тимом и довео до повлачења признања независности од стране 15 држава.

"Да Александар Вучић заиста јесте онакав каквим га описујете, због чега би онда управо он био главна мета свакодневних напада свих албанских и других антисрпских политичара и свих албанских медија?", упитао је Марко Ђурић.

Позвао је Амфилохија да помогне а не да одмаже.

Амфилохије је претходно у беседи у старом Расу говорио о везама Срба и Црногораца и њиховом, како је рекао заједником неодриццању од Косова. Међутим, говорио је и о председнику Александру Вучићу.

"Ако им само нешто дају, они ће издати Косово и Метохију – то је пре неки дан рекао овдашњи ваш председник", рекао је Амфилохије, преноси Коссев.

"Кажу, тамо на Косову нема ништа. Нема ништа у њиховој глави, а на Косову има! Ко сте ви овде?! Остали су не само гробови и гробља, већ светиње и народ божји, онај најистрајнији Богу и светом Лазару, да научи и нас како треба бити веран Богу и светињама изворним", навео је митрополит.

Критиковао је оне који косовски завет проглашавају митологијом наводећи да је косовски завет уграђен у историју и само биће спрског народа.

Михајловић: Има ли СПЦ неког мудријег, ко боље разуме КиМ

Крајње је време у Србији престану поделе на "патриоте" и "издајнике", много несреће овом народу и држави донели су они који су на делили, изјавила је потредседница Владе Србије Зорана Михајловић реагујући на нове оптужбе митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је председника Србије Александра Вучића поново назвао издајником.

Она се запитала и да ли у Српској православној цркви постоје и неки други великодостојници који знају и имају нешто друго да кажу о Косову осим бацања клетви, увреда и поделе међу људима.

"Зар у СПЦ, која је свакако најзаслужнија за опстанак Срба на Косову и која је заједно са нашим грађанима прошла кроз све грозоте свих ових деценија, нема никог мудријег, неког ко мало боље разуме проблем Косова? Има ли у СПЦ неког разумнијег од оног који је држао парастос живим људима да сагледа како Влада Србије и председник Србије покушавају да постигну компромисно решење српског и албанског народа на Балкану. Или ће и СПЦ само додатно да дели већ довољно подељен народ на патриоте и издајнике", каже Михајловићева додајући да је "срамно такво понашање појединих црквених великодостојника".

Прочитајте ОВДЕ шта је Амфилохије поручио Александру Вучићу.

Извор: РТС/Танјуг