Најновије

СЕВЕР ЦРНЕ ГОРЕ БРАНИ ПРАВОСЛАВЉЕ! Владика Јоаникије поручио: Нека Милогорце бог уразуми и врати на прави пут братске слоге и љубави (ВИДЕО)

У неколико градова Црне Горе и вечерас су одржани протести због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

Верници у шетњи Бијелим Пољем (Фото: Јутјуб)

До сада највећи број грађана био је у Бијелом Пољу у литији, коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. У литији је учествовало више од седам хиљада грађана који су у мирној поворци прошетали до цркве Светог Николе, уз присуство полиције.

Владика је поручио да православни верници трпе велику неправду, изгласавањем Закона о слободи вероисповести који, како сматра, није у складу ни са чим осим са "злом вољом и са похлепом појединаца из власти”.

“А доношење таквог наказног закона је понижење и Црне Горе и целог њеног поретка, а нарочито је злокобно то што уноси поделе међу браћом”, казао је владика Јоаникије.
 
Он је позвао власт и државу да укину закон који је, како оцењује, дискриминаторски само у односу на Српску православну цркву која је најбројнија у Црној Гори, што ће, како је казао, ако тако наставе, бити зло и по народ и по државу.

“Овај закон није у складу са Уставом Црне Горе, али ни са међународно утврђеним стандардима. И ако мисле у Европу, дужни су да обезбеде сваком слободу вере, и најмањој заједници, а посебно најбројнијој верској заједници цркви православној светој у Црној Гори, којој припада преко 70 посто грађана Црне Горе“, казао је владика Јоаникије.

Он је подсетио да верници СПЦ не траже ништа више осим истих права која су дата Католичкој цркви и Исламској заједници у Црној Гори.  

Поручио је да, ако буде инцидената, само могу да их изазову други, а не верници СПЦ.

“И зато треба да сносе одговорност наше власти које су ово зло произвеле, а ми се молимо и за њих, нека и њих бог уразуми и врати на прави пут братске слоге и љубави да брину о свом народу и будућности ове државе”, поручио је владика Јоаникије.  

Више хиљада грађана у Беранама

Првог дана 2020. више хиљада грађана Берана окупило се у центру, испред зграде Општине, одакле су у мирној литији прошетали до манастира Ђурђеви ступови, где је служен молебан у знак протеста због Закона о слободи вероисповести.

Колона грађана се протезала читавом дужином и ширином улице Душана Радевића, од кружног тока код зграде полиције, све до раскрснице на магистралном путу.

Међу грађанима су и вечерас били председник општине Драгослав Шћекић и велики број локалних функционера из владајуће колаиције Здраво Беране (СНП, ДФ) и Демократе.

Молебан је у порти манастира служио протојереј Драган Ристић, који је окупљене позвао да се и даље „сабирамо у одбрани светиња“.

Грађани су се, као и претходних дана, мирно разишли након молебана, а полиција је читаво време обезбеђивала безбедан пролаз грађанима на прелазима улица и саобраћаница.

Најмасовнији скуп до сада у Пљевљима

Молебни канон Пресветој Богородици служен је и вечерас у цркви Свете Петке у Пљевљима. Служби је, као и предходних дана, присуствовао велики број верника.  

Литија предвођена свештенством портом је кренула улицама града. Многи од грађана носили су иконе, а вечерашњи скуп је најмасовнији до сада.

Одбор је позвао грађане да не дозволе да се међу њих увуку провокатори и не дозволе било какав инцидент током окупљања. 

“Позивамо наш вољени народ да на литију сви носе иконе из својих домова, јер овде нема места никаквим националистичким и партијским обележјима. Наши званични слогани нека буду јасан став „Не дамо светиње“ и позив „Сви на улице“, саопштено је из пљеваљског одбора за одбрану светиња. 

#Pljevlja 1 januar #CrnaGora Ogroman broj naroda na ulicama ... !!! #KosovoSerbiaCrnaGora

Objavljuje Politicki-Magazin Vranje u Srijeda, 1. siječnja 2020.

Литија и на Жабљаку

Жабљачани и вечерас крећу у литију након молебана одржаног у цркви Светог Преображења. У граду подно Дурмитора данима протестују против усвајања Закона о слободи вероисповести.

Један од окупљених казао је да је у литију тим градом вечерас кренуло неколико стотина људи.

У Плужинама је такође, након служеног молебана, организована мирна шетња улицама.

Прочитајте ОВДЕ шта је ректор Цетињске богословије Митрополије црногорско-приморске Гојко Перовић поручио Милу Ђукановићу.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА