Најновије

СРБИ САЧУВАЛИ ГЛАВЕ АМЕРИЧКИМ ВОЈНИЦИМА У ИРАКУ?! Процурели до сада непознати детаљи о иранској одмазди за убиство генерала Сулејманија?!

Амерички Си Ен Ен објавио је нови видео снимак настао после ракетног напада прошле недеље на америчку војну базу у Ираку, који је Иран извршио као одговор на атентат на високог иранског генерала Касема Сулејманија.

Илустрација (Фото: army.mil)

Видео приказује бетонске плоче разбацане по целом подручју и неколико уништених стамбених јединица у којима су боравиле америчке снаге. 

Снимак је такође обухватио неоштећену гомилу бункера из доба Садама Хусеина, у којој су се амерички војници сакрили и преживели ракетни напад.

Снимци су објављени након што је Си Ен Ен у недељу цитирао неименоване изворе да су америчке трупе смештене у ирачкој војној бази унапред знале да ће објекат бити нападнут од стране Ирана, што им је помогло да нађу уточиште. Извори су потврдили да је већина америчких снага или напустила базу или се скривала у бункерима два и по сата, пре него што је Иран у среду почео да лансира ракете.

Истовремено, извори тврде да, иако су америчке снаге знале за напад, нису знале каква ће бити природа напада.

Један од извора описао је чињеницу да у нападима није било жртава као "чудо", тврдећи да су пројектили експлодирали на само неколико метара од бункера.

Подсетимо, бројна подземна склоништа и бункере су за Садама Хусена градили експерти из бивше Југославије и Србији, који су у то време важили за а праве мајсторе у прављењу непробојних бункера!

Уочи напада на Ирак Америкинци су закључили да ће се Хусеин крити у неком од подземних склоништа које су му направили југовићи што се испоставило као тачно. Чак су од наше земље, али и других држава насталих после распада СФРЈ тражили да им дају планове и места где су изграђени подземни бункери. 

Није познато да ли су те планове и добили, иако се у нашој, али и у светској јавности спекулише да су им Београд и Сарајево доставили прецизне податке и планове.

Истина, није потврђено ни да су подземна склоништа у која су се сакрили амерички војници током ракетрања изградили наши неимари. С друге стране, не би било никакво чудио да су Срби и југовићи овај пут спасли Американце који су се склонили у неки од бункера који су изграђени у Ираку у време СФРЈ!

Путин узима под своје једну од најмоћнијих држава на европском тлу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА