Најновије

НЕМА КРАЈА РАТУ У ЛИБИЈИ! Афричка земља већ девет година у крвавом сукобу

Крвавом грађанском рату у Либији, који је почео 2011. након убиства дугогодишњег лидера те земље Муамера ел Гадафија, не назире се крај. Светски лидери су у недељу на самиту у Берлину постигли договор о примирју у афричкој земљи, међутим стручњаци мисле да то ништа неће променити.

Рат у Либији (Фото: Јутјуб)

Празна обећања

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је 12 представника држава и међународних организација у Берлин, у којем су, према оцени стручњака, дата само празна обећања.

- Светски лидери постигли су неки договор, међутим то није ништа конкретно. Иако је договорено примирје, разоружање милиција, стварање институција, то само лепо звучи, али нема гаранције да ће се то и догодити - кажу аналитичари.

Они додају да су се лидери Турске, Русије, Француске, Египта, Италије, Британије, Уједињених Арапских Емирата, САД, као и представници УН, Афричке уније, Арапске лиге и други договорили да убудуће више пажње обрате на Либију, међутим две зараћене стране у афричкој земљи тим договорима нису присуствовале.

Фелдмаршал Калифа Хафтар, лидер владе на истоку Либије и командант Либијске националне армије (ЛНА), као и Фајез ел Сарај, премијер међународно признате Владе националног јединства (ГНА) у Триполију, били су присутни у Берлину. Они се, међутим, нису срели, нити су присуствовали преговорима. Све док они лично не седну за преговарачки сто ништа се у Либији неће променити - оцена је стручњака.

Према њиховим речима, Либијци су овакав самит, какав је одржан у Берлину, чекали још од 2011, кад су побуњеници, уз подршку САД и НАТО, брутално убили Гадафија.

- Грађани Либије чекају помоћ светске заједнице већ девет година. Велике светске силе, од којих свака има свој интерес у земљи богатој нафтом, досад нису учиниле ништа да прекину конфликт, већ сасвим супротно. Турска у томе предњачи јер је послала војску у Либију и ставила тапију на нафтна изворишта у источном Медитерану - подсећају аналитичари.

У међувремену, у Либији влада хаос. Према извештајима арапских агенција, Хафтар, који се изборио са џихадистима на истоку земље и у априлу кренуо на Триполи, досад је заузео скоро целу Либију. У заузимању Триполија прекинуо га је самит у Берлину.

Подељена подршка

Ипак, највећи проблем за међународну заједницу представља то што су Хафтарови људи заузели најважнија нафтна поља. Тренутно су његови борци заврнули вентиле и не дају да ико црпи нафту из либијских налазишта. Појединци мисле да је самит у Немачкој зато и организован.

Додатни проблем јесте и то што је међународна заједница подељена у вези са Либијом. Хафтара подржавају Русија, Француска, као и кључне земље Афричке уније и Арапске лиге, укључујући Египат и Уједињене Арапске Емирате. С друге стране, Сарај има подршку Турске, САД, Италије и неколико арапских држава, укључујући Саудијску Арабију.

Шта је договорено у Берлину

- забрана страног мешања у конфликт у Либији

- поштовање УН ембарга на оружје, који је уведен још 2011.

- хитно успостављање примирја и оснивање посебног тела УН за надзирање примирја

- разоружавање милиција и интеграција њихових чланова у цивилно-безбедносне и војне институције, прављење јединствене полиције и војске

- враћање политиком процесу, који на крају треба да доведе до слободних и фер избора

- поштовање свих међународних хуманитарних закона и закона о људским правима

- обезбеђење круцијалне нафтне инфраструктуре, поновно успостављање либијских институција, нарочито централне банке и националне нафтне корпорације

- фер подела националних средстава и ресурса свим регијама Либије и децентрализација

Ко је Калифа Хафтар

Фелдмаршал Калифа Хафтар некада је био Гадафијев најближи сарадник. Заједно са њим свргао је краља Идриса 1969. и био најцењенији војник у земљи. Био је главнокомандујући либијских снага у рату са Чадом, у којем је 1987. ухваћен са око 600 војника. Гадафи се у међувремену одрекао ратних заробљеника, те је Хафтар постао један од његових најљућих непријатеља. Преселио се у САД 1990, у Ленгли, где је и седиште ЦИА, али се повремено враћао у Либију и учествовао у неколико покушаја свргавања Гадафија. Коначно се 2011. вратио у афричку земљу, где је водио побуњенике, који су на крају убили Гадафија. Након што му је Запад окренуо леђа, Хафтар је основао своју владу у Либији и кренуо у борбу против терориста. Заслужан је за чишћење истока земље од ИД.

У међувремену, направио је контакте са Русијом, која му је помогла у борби против терориста. Поједини медији пишу да се Хафтарови рањени војници лече у Русији, као и да му је руска влада помогла да направи две војне базе на истоку Либије. Како појединци оцењују, Путин у Хафтару види јединог кандидата који би у постгадафијевој ери Либији могао да донесе мир.

САД воде битку векова против Русије и Кине како би зауставиле њихову доминацију, али постаће много горе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА