Најновије

НИЈЕ УВЕК СЕКС ГЛАВНИ РАЗЛОГ ЗА ПРЕВАРУ: Иза варања може да стоји једна врло банална ствар

Превара у вези разоран је догађај након којег је потребно много разумевања, снажне воље и пуно љубави да би се веза некако вратила на прави пут, ако је то уопште могуће.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Поверење је (вероватно) трајно нарушено и у глави преварене особе роје се питања попут  - Зашто ме преварио/ла?, - Да ли ћу му/јој икада опростити?, - Шта не ваља са мном да је морао/ла да ме превари?. И сва та питања често воде до једног одговора:

- Преварио/ла ме зато што је лоша, бездушна и неквалитетна особа и добро да је готово.

Али није све тако црно-бело, много је ту више нијанси сиве.

Оштар рез

- Људи који варају нису грозне, зле, ужасне особе, међу њима је мноштво одличних људи. Али, ето, и они варају. Људи раде лоше ствари, али то их не чини лошима - објашњава америчка сексуална терапеуткиња Ванеса Марин. У такве особе убраја се и 29-годишња Глорија.

Она је преварила свог партнера који једноставно није хтео да се њихова веза заврши. Покушала је да раскине неколико пута, али он ју је стално уверавао да треба да остану заједно јер одговарају једно другом и да она неће наћи никог бољег. Осећала се као у тамнци све док није почео да јој се удвара тип који јој се свидео - одговорила је на његове сигнале и убрзо су завршили у кревету.

- Требало ми је такво ослобађање. Одмах сам рекла свом партнеру и тада је коначно схватио да је вези крај - испричала је.

Ово је типичан случај оштрог реза којим се прекида веза и често најлакши начин да особе које одбијају да се понашају одрасло прихвате ситуацију. Међутим, до варања ретко долази тако јасно и чисто, упозорава Ванеса Марин. Иако често ради с паровима код којих је једно од двоје (или обоје) партнера сексуално незадовољно или имају различите потребе, то нису једини типови веза у којима се неверност појављује.

- Склони смо да мислимо да људи варају зато што су несрећни у вези. И то може да буде тачно, али стварност је много компликованија. Важно је да схватимо да мноштво људи живи у срећним везама, а опет варају партнере - истиче Марин.

- То што варају не значи да им нешто недостаје у љубавној вези, него је то начин суочавања с проблемима које особа има у вези са самом собом.

- На неки начин се те особе осећају изгубљеним или немају везу с неким делом своје личности, па траже љубавну аферу јер мисле да ће тако испунити празнину коју осећају. Главни разлог за превару није секс, него чињеница да смо привлачни неком новом.

Опет, каже Марин, неки међу њима не траже активно аферу или нису свесни да би могли да буду отворени за њу, све док се не појави прилика, а како знамо, прилика ствара лопова. Путовање у други град, неки пословни семинар... није тешко упознати неког новог... и прељуба се догоди без планирања и без предумишљаја.

Међутим, и такво спонтано варање има последице. Превара није само нарушавање поверења, него и издаја свих заједничких вредности. Није важно притом да ли преварена страна зна за прељубу или не - ако имате према некоме обавезу, а онда је прекршите, пратиће вас лош осећај и грижа савест.

Добра особа која је направила нешто лоше

Премда варање често укључује секс, ретки се упуштају у превару само због секса. Више од секса разлог је добијање пажње. Ако је особа у дугој вези, разлог за шврљање може да буде узбуђење које добија из неочекивано пробуђене привлачности с неким новим.

- Невера није оптужница или пресуда превареној особи. До ње није дошло зато што би преварена особа била лоша или непривлачна, него због онога шта се дешава с особом која вара - истиче Ванеса Марин.

Свакоме кога је партнер повредио варањем она предлаже терапију која ће помоћи у прерађивању тешких осећаја.

- Бићете повређени, можда и очајни, и то је у реду. Морате себи да допустите такве осећаје, јер имају смисла у таквој ситуацији. Али на некој тачки треба да схватите да се разлог налази у вашем партнеру, а не у вама - каже Марин.

И они који варају пролазе кроз своју борбу. Глорија из наше приче каже да се након варања осећала као лоша особа, а никад није очекивала да ће бити таква. Такви су осећаји уобичајени код неверних, али самоосуђивање није добро, упозорава Ванеса Марин.

- Варање је врло озбиљна ситуација. С које год стране били, користите време да прерадите осећаје и реакције које проживљавате. Истивремено, треба да схватите да вас то што сте преварили партнера не сврстава категорички међу лоше особе. Ви сте добра особа која је направила нешто лоше. То је велика разлика - закључује она.

Жена која има ових 11 особина права је бомба у кревету! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: gloria.hr/ Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА