Најновије

САД И РУСИЈА НА ИВИЦИ РАТА!? За то време ове две државе мудро ћуте и спремају преврат века!

Када је Бразил Ромарија, Бебета и Дунге освојио титулу светског првенства у фудбалу 1994. године, познати индијски водитељ насмејано је објавио на телевизији: "Добијамо нове вести да су прославе у Калкути надмашиле ону у Рију."

Путин, Трамп, Макрон, Меркелова... (Фото: Сајт председника Француске)

Бразил има огромну "меку" моћ у Индији због фудбала, али када председник Жаир Болсонаро стигне у Делхи на позив премијера Нарендре Модија као главног госта поводом индијског Дана Републике 26. јануара, постоје озбиљнији разлози због којих ће посета бити пажљиво посматрана. Не само у Индији - већ широм света.

Поштено је рећи да медији третирају и Модија и Болсонара као одступање од либералног статуса без помака. Модија због контроверзног закона о изменама и допунама држављанства, а Болсонара за своје отворено противљење левичарској политици. Али ово су најмање важна питања када се ове две масовне демократије сусрећу. Много је важнија њихова заједничка вера у мултиполарни свет, ван утицаја традиционалних центара моћи.

За једну, Индија и Бразил имају одређене сличне приступе у дипломатији. Обе земље се нису у потпуности предали одређеном блоку - било да су то САД, Русија или Кина. Придржавали су се својих појединачних ставова у вези неколико питања.

Обе су се успротивиле кршењу либијског суверенитета од стране Запада 2011. године, на пример. Обе су успеле да одрже односе са Ираном упркос тешким санкцијама против те земље, док се запад се према Ирану односи као са изгнаником.

Обе траже стално место у Савету безбедности Уједињених Нација и већи утицај у глобалним телима сразмерно њиховој величини, броју становника и растућим економијама. И обоје виде Африку као своје дипломатско и економско игралиште будуц́ности.

Алтернативна игра

Будући да се сукоб на више нивоа води између велесила САД и Кине с једне стране, и САД-а и растуће Русије с друге, 'мање, велике силе' попут Индије и Бразила гледају да се не нађу у средини тих сукоба. Они желе своју сопствену игру, далеко од нереда који су створиле суперсиле.

Индија, упркос блискости са САД-ом, није разблажила своје традиционално пријатељство са Русијом. Болсонарова администрација, упркос терету који вуче из совјетске прошлости Русије и неповерења према комунизму, неохришћански конзервативизам под Путином види као заједничко тло за однос.

БРИКС можда више нема исти одјек као некад, али и Бразил и Индија траже снажне билатералне аранжмане у пост-глобализованом свету. У случају да избије рат око Ирана, обе земље би желеле да буду даље од те блатњаве ситуације, са успостављеним прагматичним алтернативним савезима.

Велики економски потицај

Бразилска економија се побољшала под Болсонаром, али је и даље далеко испод свог потенцијала, док је Индија у паду економије. Обе државе ц́е вероватно желети да помогну једна другој у економији, па очекујте неке велике најаве.

Поред седам министара у својој делегацији, Болсонаро доводи представнике 50 великих компанија у распону од пољопривреде до одбране. Индија и Бразил потписаће билатерални уговор о инвестирању (БИТ). Бразил ће такође бити прва земља која је потписала споразум о заштити улагања са Индијом, обезбеђујући да капиталне инвестиције у земљама других буду безбедне, заштиц́ене и охрабрене.

Индијски узгајивачи шећерне трске протестују против притужбе Бразила, дива у производњи шећера, светској трговинској организацији против индијских субвенција трске, али то нец́е ометати велике договоре о производњи биоенергије и етанола, инвестирању у пензионе фондове, пољопривреди, производњи нафте и плина, сточарство, криминал и сајбер-сигурност.

Сусрет Модија и Болсонара можда није најексплозивнији, али када се две највеће нове светске силе састану у врло посебној прилици, то је јасан сигнал великим момцима: Овде смо да играмо нашу игру, а не вашу.

Прочитајте ОВДЕ   да ли ће "Истанбулски канал" бити у прилог Русији или НАТО-у?

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА