Најновије

ДАНЦИ СЕ СПРДАЈУ СА КИНЕСКОМ ПАТЊОМ! Исмевање због заразе коронавирусом! Кинези хитно траже извињење! (ФОТО)

Кина је затражила јавно извињење од Данске због илустрације објављене у листу "Jilands-Posten" за коју сматра да је увредљива. Ипак, ни сам лист, а ни Данска, немају намеру да то ураде.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Наиме, лист је објавио цртеж који представља кинеску застава, али уместо жутих звездица, које иначе ту стоје, налази се коронавирус.

Кинеска амбасада је оценила да је ово увредљиво и да повређује осећања Кинеза.

- Тренутна епидемија новог коронавируса коштао је животе у Кини. У исто време када кинеска влада и кинески народ на све начине покушавају да се носе са необичном и хитном здравственом претњом, "Jilands-Posten" је објавио "сатирични цртеж" Ниелса Бо Бојесена који је увреда за Кину и народ - саопштила је Амбасада Кине.

Како се наводи даље, овој објави недостаје било каква форма симпатије или емпатије.

Главни и одговорни уредник листа навео је да цртеж није имао намеру никога на увреди.

- Цртеж није настао да би се ругао или исмевао Кини. Цртеж заставе и илустрација вируса само показују да се они боре са вирусом. То је све - рекао је Јакоб Њброе за ТВ2.

- Ако се ја извиним за ово Кини, онда ће кинески режим да буде тај који одлучује о томе шта ћу ја да објавим или не. Не мислим да смо урадили ништа лоше - додао је.

Премијерка Мете Фредериксен избегла је директан одговор, а уместо тога је говорила о веома чврстој традицији "не само слободе говора, већ и слободе сатиричних цртежа".

"Jilands-Posten" је и раније доспевао у центар пажње, а посебно због карикатуре Мухамеда који представља 12 цртежа објављених 30. септембра 2005. године, преузете касније у норвешком часопису "Magazinet", немачком "Di Veltu", француском "Frans soaru".

Карикатуре су сатирична илустрација чланка који, између осталог, говори о самоцензури и слободи говора. Чланак је нагласио изјаву једног данског писца да не постоји илустратор у Данској који би пристао да нацрта илустрације у једној дечјој књизи о Мухамеду, осим анонимно. Међу 12 карикатура на једној се сугерише да Мухамед има скривену бомбу у турбану.

Ова карикатура се претворила у велики међународни инцидент. Једанаест исламских земаља, укључујући и Босну и Херцеговину, захтевало је хитне мере данске владе против инкиминисаних новина. Либијска и саудијска влада су повукле амбасадорке из Данске, а Либија је затворила амбасаду у Копенхагену.

Међународна организација исламских земаља тражи увођење санкција Уједињених нација против Данска, а широм Блиског истока се пале данске заставе. Власник француског "Frans soar" је отпустио главног уредника због објављивања карикатуре.

"Jilands-Posten" је послао два отворена писма муслиманима, у којима објашњава да илустрација није била усмерена да увреди икога и да жали због насталих непријатности.

Број заражених коронавирусом се удвостручује за дан, више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА