Најновије

АМЕРИ УПОРНО ПРОВОЦИРАЈУ РУСЕ У СИРИЈИ: Блокирају им војне конвоје и откривају шта траже у тој земљи (ВИДЕО)

Ово је четврти пут да се то догађа. Америчке трупе на североистоку Сирије настављају да блокирају аутопут М4 како би спречиле руске трупе да се крећу по њему.

Руска војска у Сирији (Фото: mil.ru)

Како би спречио турску инвазију на североисточну Сирију којом су управљали Курди, Пентагон је у јесен 2019. године склопио споразум с Турцима о заједничкој америчко-турској патроли на сиријској страни сиријско-турске границе.

Чим се то догодило, Трамп је, након разговора с Ердоганом, прогласио и наредио повлачење америчке војске из Сирије. Сада је Русија ускочила и преузела улогу САД-а из ранијег америчко-турског споразума.

Да би минимализовали Ердогана и ограничили његову инвазију, сада би Руси патролирали заједно са Турцима, што је курдско руководство поздравило.

У одвојеним преговорима са Курдима, Руси су такође стекли бројне базе на североистоку како би омогућили патроле, а хиљаде војника сиријске војске такође су се укључиле да ојачају Курде против турске инвазије у ограниченом сектору у којем се инвазија одвијала.

У овом тренутку, Трамп је преокренуо ситуацију рекавши да ће америчке снаге остати у Сирији, али само у деловима богатим нафтом. Али, повлачење са сиријско-турске границе, где је присуство САД-а ометало америчко-турске односе, било би трајно.

Оно што се сада догађа је да када Руси који долазе са запада желе да крену директном и очигледном рутом до својих објеката у граду Камишли, они повремено наилазе на америчке трупе у близини града Тел Тамр које им блокирају пут.

Американци блокирају пут својим возилима и захтевају да Руси крену дужим, околним путем до Камишлија поред сиријско-турске границе.

Наводи се да Американци тако држе Русе подаље од нафтних поља, али то није случај. Предмет спора нису нафтна поља, већ руска употреба аутопута М4.

Односно, Руси не приговарају Американцима (који су тамо илегално) што користе ауто-пут, већ Американци приговарају Русима (који су тамо легално).

Изгледа да су се до сада Руси у сваком случају повукли и нису покушали да се пробију кроз њих. Међутим, не зна се јесу ли заиста користили граничне стазе или су само заобишли Американце и потом се вратили на аутопут.

У сваком случају питање је дана када ће Руси употребити оружје и елиминисати ову провокацију.

Џихадистима у Алепо стиже велико појачање, наоружано САД опремом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Anti-empire

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА