Најновије

НАТО БОСНИ: ЈОШ УВЕК НАМ НЕ ТРЕБАТЕ! МАП не прејудицира чланство, далеко сте ви од тога!

Приступање БиХ Акционом плану за чланство (МАП) не прејудицира било какву одлуку о потенцијалном чланству у НАТО у будућности, саопштено је из Алијансе и наводи се да су реформе на пољу одбране једна од кључних питања за сарадњу.

НАТО (Фото: РИА)

Сарадња БиХ са НАТО предвиђена је Програмом реформи БиХ, наводе из овог војног савеза, додајући да је та сарадња обострано корисна.

– БиХ мора да настави са демократским и реформама на пољу одбране како би испунила тежње ка чланству у НАТО и ЕУ и како би постала независна демократска земља која потпуно функционише – наводи се у тексту.

У тексту, који је објављен у одељку “Односи са појединачним партнерским земљама” наводи се да су, осим реформи на пољу одбране, за сарадњу кључни демократски, институционални и безбедносни сектор.

Као кључна поља сарадње БиХ са Алијансом наводи се изградња способности и међусобног деловања, уз напомену да БиХ ради на развијању професионалних оружаних снага које сарађују са НАТО, те да су у њиховом саставу добровољци који испуњавају високе професионалне стандарде.

У тексту се подсећа да је БиХ 2010. године позвана да се придружи МАП.

БиХ је од 2014. године, у оквиру Иницијативе партнерског међусобног деловања (ПИИ) учествовала на Платформи за међусобно деловање, састанку којем присуствују савезници из Алијансе и 24 изабрана партнера који активно доприносе операцијама НАТО, као и то да је БиХ активан учесник Програма за изградњу интегритета (БИ).

НАТО наводи да су војници из БиХ учествовали у мисији Алијансе у Авганистану, као део данског и немачког контигента.

Када је реч о широј сарадњи, из НАТО наводе да се на нивоу БиХ, уз консултације са Алијансом, развијају потенцијали за ванредне ситуације и управљање катастрофама, укључујући правни оквир за суочавање са таквим ситуацијама.

У тексту се истиче да је БиХ у мају 2014. године од Алијансиног Евро-атлантског центра за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) затражила помоћ услед поплава у земљи, те да је НАТО координисао помоћ савезника који су слали хеликоптере, чамце, воду за пиће, опрему за склоништа и новчана средства, преноси Српскаинфо.

Овај професор се налази на платном списку Србије а пљује све што је српско! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА