Најновије

СРБИЈА СЕ НАОРУЖАВА! Стижу „панцири” и кинеске беспилотне летелице

Војска Србије током ове године биће опремљена руским ракетним системом „панцир” и наоружаним кинеским беспилотним летелицама ЦХ-92А, а ескадрила „мигова 29” биће комплетирана испоруком још четири авиона. После више деценија почеће модернизација тенкова М-84 и борбених возила пешадије М-80А и увешће се у употребу нова модуларна аутоматска пушка М-17.

Панцир С (Фото: Јутјуб)

Можда звучи као новогодишња жеља, али имајући у виду чиме је све војска модернизована и ојачана у протеклих неколико година, извесно је да ће и поменути план опремања бити остварен. Како се сазнаје од др Ненада Милорадовића, в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, током прошле године у наоружање ВС уведено је 49 различитих типова наоружања и војне опреме из домаћег развоја, од којих је 25 дело стручњака Војнотехничког института (ВТИ), 12 је из предузећа домаће одбрамбене индустрије и 12 „нултих” серија, којима је већ започето опремање ВС.

Реч је о наоружању и опреми из области артиљерије, командних и теренских возила, беспосадних наоружаних средстава којима се управља даљинским путем, оптоелектронике за нишањење и осматрање, система притивваздушне одбране (ПВО), ваздухопловног наоружања...

– Поред увођења средстава наоружања и војне опреме са домаћег тржишта, уведено је и 12 средстава наоружања и војне опреме из иностранства. Реч је о телекомуникационим и осматрачким системима, ронилачкој и интендантској опреми војника. Иначе, у завршној фази испитивања налази се још 20 средстава наоружања и војне опреме из домаћег развоја – каже Милорадовић.

Кад је реч о увођењу нових и модернизованих артиљеријских система и муниције, посебно треба поменути вишецевне бацаче ракета „огањ дигитални” (од основне верзије разликује се по модерном навигационом систему и повећаном нивоу аутоматизације) и нове ракете за њих, као и командна возила, рачунарско-софтверске системе и оптоелектронска средства за управљање ватром. У завршној фази развоја је и „модуларни огањ”, који, захваљујући модуларном концепту, осим постојећих артиљеријских ракета у наоружању ВС домета до 40 километара, може да користи и нове генерације вођених ракета за дејство по оклопним циљевима, као и по добро утврђеним тачкастим циљевима.

– Створени су услови за знатно унапређење способности артиљеријских јединица, у делу који се односи на вишеструко скраћење времена од тренутка уочавања циља до отварања артиљеријске ватре, као и побољшање домета и ефеката на циљ увођењем савремене артиљеријске муниције – истиче Милорадовић.

Истовремено, део нових и модернизованих средстава знатно повећава способности пешадијских, извођачких и специјалних јединица код осматрања и нишањења, посебно у ноћним условима, као и ватрене моћи и сопствене заштите – увођењем даљински управљаних наоружаних система.

У току ове године стиже „панцир”, хибридни артиљеријско-ракетни систем домета 20 километара, који је јавност Србије имала прилике да види јесенас на српско-руској вежби „Словенски штит 2019”.

– „Панцир” је добра основа за дуго ишчекивану модернизацију ПВО. Реч је о једном од најреспектабилнијих ракетних система у својој класи, са изванредном репутацијом коју је стекао у недавним сукобима на Блиском истоку, где је демонстрирао способност погађања, односно заштите од далекометне вођене муниције, какву најсавременија ваздухопловства данас користе. Намењен је за одбрану значајних стратегијских, војних, индустријских и инфраструктурних објеката и рејона, капиталних ПВО система, као и јединица копнене војске на маршу и у борбеном распореду – објашњава Милорадовић истичући да само једно оруђе „панцир”, по ватреној моћи, практично замењује батерију система „нева”, каквима располаже ВС.

У првој половини ове године очекује се и испорука кинеских наоружаних беспилотних летелица ЦХ-92А, и то два система, комплета, са укупно шест летелица. Стручњаци ВТИ већ дуже време се налазе у Кини, где са кинеским колегама раде на интеграцији система и опреме са поменуте летелице на домаћу беспилотну летелицу „пегаз”, што је посебна корист од сарадње са Кинезима.

ЦХ-92А има распон крила нешто мањи од десет метара, акциони радијус већи од 150 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат. Носи две навођене ракете домета до шест километара и, како објашњава Милорадовић, намењена је за извиђање, корекцију артиљеријске ватре и за напад на важне циљеве, као што су лака возила, радарско-комуникациони системи и друго. Оператери летелица обучаваће се у Кини.

– Тежиште у овој години биће, између осталог, на завршетку развоја и наставку опремања пешадијских јединица по пројекту „1.500 плус”. У оквиру овог пројекта, осим већ уговорених набавки теренских возила „застава НТВ”, оклопних борбених возила „лазар 3”, наоружаних беспосадних платформи „милош”, осматрачких система МИП-1, планирано је и уговарање набавки новог „Заставиног” наоружања са пратећим оптоелектронским нишанима из „Телеоптик жироскопа”, „Сензор инфиза” и „Сове”, као и муницијом из „Првог партизана” из Ужица – каже Милорадовић.

Што се тиче новог пешадијског наоружања, реч је о, како се то каже, фамилији модуларне пушке М-17, јединствене по томе што уз једноставну измену цеви и шаржера може да користи муницију у два калибра, и то 6,5 мм и 7,62 мм. Из ње је развијена пушка за посаду –карабин (краће оружје одговара посадама возила и оруђа – прим. аут.), а биће развијен и пушкомитраљез.

Како Милорадовић открива  ради се и на развоју два модела снајперских пушака репетирки, мања ће бити у калибрима 7,62 Х 54 мм и/или .338 лапуа, а већа у калибру 12,7 мм и биће наследник познате „црне стреле”.

– У овој години очекујемо завршетак развоја модернизације тенка М-84 и борбеног возила пешадије БВП М-80А и нове генерације знатно ефикасније муниције и ракета за њих – истиче Милорадовић.

Стижу „мигови 29” из Белорусије и тенкови Т-72 из Русије

– Војска Србије данас има десет „мигова 29”, четири наслеђена још из времена бивше Југославије и шест добијених од Русије. У овој години очекује се испорука још четири авиона овог типа, чиме ће практично бити формирана ескадрила суперсоничне авијације. Уговорена је донација четири авиона „миг 29” из Белорусије, као и њихов генерални ремонт и модернизација на ИЦАО стандард, идентичан осталим авионима овог типа у ВС. Поред тога, уговорена је модернизација авиона на виши ниво, као и набавка савременог вођеног наоружања, што ће наше „мигове 29” довести на ниво вишенаменских авиона, односно моћи ће да се користе за задатке заштите ваздушног простора, али веома ефикасно и за нападе на циљеве на земљи – објашњава Милорадовић.

По његовим речима, у овој години реализоваће се руска донација тенкова Т-72 и преосталих оклопних возила БРДМ-2МС. Милорадовић најављује и нове донације из Кине, о којима за сада не може детаљније да говори.

До сада није било набавки капиталних система наоружања

– У периоду од 2012. до 2019. године извршено је, или уговорено, опремање капиталним системима наоружања и војне опреме из увоза у износу који је за више од пет пута већи него што је у периоду од 2008. до 2012. године уложено у опремање ВС свим наоружањем и војном опремом, а у оквиру којег није било набавки капиталних система наоружања – каже Милорадовић.

Како је Владимир Путин за 20 година на власти уздигао Русију из пепела прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА